Glas Javnosti

ZABRINJAVAJUĆI REZULTATI POPISA: Jug Srbije se masovno prazni!

Društvo
Autor: Glas javnosti

U proteklih 11 godina gradove na jugu Srbije napustilo je više od 40.000 ljudi, pokazali su prvi nezvanični rezultati nedavno završenog popisa.

Između dva popisa opština Svrljig, u kojoj je sada, prema prvim nezvaničnim podacima, registrovano 10.900 stanovnika, izgubila je od prethodnog popisa stanovništva 3.349 ljudi, Pirot skoro 8.000 stanovnika, Vranje blizu 10.000, Prokuplje oko 7.000, a Leskovac je siromašniji za čak više od 18.000 ljudi, navodi portal Južne vesti, prenosi Fonet.

Uzroci masovnog pražnjenja juga su višestruki, kaže za Južne vesti nekadašnji direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović. Pojedini razlozi su staro stanovništvo, unutrašnje i spoljašnje migracije, kao i političke prilike.

Iako se preliminarni rezultati popisa stanovništva očekuju do kraja novembra, a zvanični na proleće sledeće godine, prvi rezultati lokalnih popisnih komisija su obeshrabrujući i ukazuju na masovno pražnjenje juga Srbije koji je od 2011. godine do sada ostao bez 41.828 građana.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR