Glas Javnosti

ZABRINJAVAJUĆE! Preti epidemija MALIH BOGINJA, tokom pandemije mnogo manje vakcinišu decu MMR-om!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pored već postojeće epidemije covida 19, preti nam još jedna - epidemija malih boginja, nakon što se u Srbiji smanjila vakcinacija protiv te bolesti, pa su, čini se, deca trenutno najugroženija grupa jer i nov britanski soj korone napada mlađu populaciju.

Vakcinacija MMR vakcinom tokom korone opala za oko 30 odsto.
Strah od pojave malih boginja povećan je nakon što je Udruženje pedijatara izjavilo kako se stopa vakcinacije protiv morbila u Srbiji smanjila u proteklom periodu za 25-30 odsto, jer su roditelji uplašeni da njihova deca ne dođu u kontakt sa korona virusom, i da nam preti scenario iz 2017. godine kada smo imali epidemiju koja se stišala tek 2019. sa 15 smrtnih ishoda.

Rešenje za ovaj problem postoji, a to je obavezna vakcinacija MMR vakcinom koja je i te kako uspešna u suzbijanju malih boginja, bolesti koja bi već odavno trebalo da je iskorenjena i koja ne treba da predstavlja pretnju u 21. veku.

Pedijatri su istakli kako postoji osnovana briga da ćemo se nakon, ili čak tokom korone boriti i sa epidemijom malih boginja, što nikako ne bi bilo dobro po naše najmlađe, koji bi se pored morbila borili i sa kovidom, jer najnoviji, mutirani britanski soj korone najviše pogađa mlađu populaciju, a čija prisutnost u Srbiji trenutno iznosi oko 30 odsto. Nadovezujući se na ovu izjavu pedijatara, pulmolog i alergolog Predrag Veljković rekao je da se morbili, poput korona virusa jako brzo šire, i da sa povišenom temperaturom daju teške kliničke slike kod obolelih, usled čega se može javiti upala pluća, a neretko i slepilo.

 
- Još jedna sličnost malih boginja sa koronom jeste i ta što se prenosi kapljičnim putem, i veoma mala doza količine virusa može da izazove oboljenje. Jedini lek za to je vakcinacija, odnosno kolektivna imunizacija, naveo je Veljković.

Veljković je takođe dodao kako za sada imamo povećan broj respiratornih infekcija među decom, ali da može da tvrdi da su to sve slučajevi korona virusa, te da u poslednja dva meseca nijedno dete nije obolelo od morbila, i da treba da imamo u vidu da je u toku i stomačni virus, sa simptomima muke, gađenja i povraćanja.

Procenat vakcinacije će se znati 1. aprila

Kakva je trenutna situacija u Srbiji i po gradovima sa procentom vakinisane dece protiv morbila, kao i koliko smo blizu ili daleko od famoznih 95 odsto koji garantuju kolektivni imunitet, u ovom trenutku nije poznato.

 - Podaci o obuhvatu svim vakcinama uključujući i MMR vakcinu za prethodnu godinu su u procesu prikupljanja i obrade, i biće dostupni za nacionalni nivo 1. aprila 2021. godine, kako je predviđeno Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima, rečeno je u Institutu “Batut”.

Podsetimo, u oktobru 2017. godine u Srbiji je, usled akcija antivakserskih lobija, povećan broj obolelih od malih boginja, pa je ubrzo buknula epidemija jer je smanjen obuhvat dece koja su vakcinisana MMR vakcinom koja štiti od malih boginja, rubeola i zauški.

Za kolektivni imunitet protiv morbila potrebno 95 odsto vakcinisanih
2017. godine 81 odsto dece je bilo zaštićeno tom vakcinom, međutim, da bi se dobio jak kolektivni imunitet neophodno je da obuhvat iznosi 95 odsto.

 - Nizak stepen kolektivnog imuniteta prema virusu malih boginja i velika kontagioznost ovog prouzrokovača doveli su do brzog širenja virusa na teritoriji cele zemlje - objašnjavala je tada prof. dr Kisić Tepavčević, epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut”.

Prvi smrtni slučaj, posle 20 godina pauze, prijavljen je krаjеm dеcеmbrа 2017. gоdinе, a dо krаја аprilа 2018. gоdinе priјаvljеnо је јоš 14 smrtnih ishоdа uzrоkоvаnih mаlim bоginjаmа. Najmlađa obolela osoba imala je 15 dana, a najstarija 71 godinu. Najveći broj zaraženih bio je u starosnim grupama mlađi od 5 i stariji od 30 godina. Оd ukupnоg brоја оbоlеlih, 33 odsto је bilо hоspitаlizоvаnо.

Оd tеžih kоmplikаciја mаlih bоginjа rеgistrоvаnо је zаpаljеnjе mоzgа kоd dvе i upаlа plućа kоd 587 оbоlеlih оsоbа. U pеriоdu оd pоčеtка окtоbrа dо 31. decembra 2017. gоdinе priјаvljеnо је 707 slučајеvа mаlih bоginjа a tоkоm 2018. gоdinе priјаvljеnо је 5.076 slučајеvа mаlih bоginjа.

Slučајеvi mаlih bоginjа rеgistrоvаni su nа tеritоriјi svih оkrugа u Rеpublici Srbiјi, pri čеmu је vеćinа оbоlеlih (80%) priјаvljеnа nа tеritоriјi Grаdа Bеоgrаdа, Nišаvsкоg, Pčinjsкоg, Rаšкоg i Јаblаničкоg окrugа.

Na teritoriji Srbije su tada poošterene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u Republici Srbiji, pa se u skladu sa tim predloženim merama Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" intenzivno sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od navršenih 12 meseci do navršenih 18 godina, ali je ona, čini se, tokom korone zatajila.

 Intenzivna kampanja o značaju imunizacije koja je sprovedena u našoj zemlji nakon izbijanja epidemije morbila dovela je do povećanja nivoa svesti o efikasnosti ove preventivne mere u svim populacionim grupama. Obuhvat MMR vakcinacijom je tokom 2018. godine značajno porastao, što je predstavljalo osnovni preduslov za sporiji tok ove epidemije.

Koliko je značajna vakcinacija, pokazala je i statistika čim je porastao procenat imunizacije MMR vakcinom. Naime, tokom 2018. godine došlo je do znatnog porasta vakcinisanih cepivom protiv malih boginja, zaušaka i rubeole (MMR), pa tako obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života iznosio 93,4 odsto. Značajan pomak u broju vakcinisanih tu 2018. godini zabeležili su oni okruzi koji su imali do tada najmanji obuhvat. Dostignuta vrednost kolektivnog imuniteta 2018. u Beogradu bila je 98,7 odsto, a u Nišavskom okrugu 95,4 odsto. Poređenja radi, 2017. godine Nišavski okrug imao je najniži obuhvat vakcinacije - samo 59,9 odsto, dok je 2016. obuhvat bio još manji, odnosno 50,4 odsto. Obuhvat vakcinisane dece MMR vakcinom u 2019. godini iznosio je 88 odsto.

U toku 2019. godine u našoj zemlji bilo je prijavljeno samo 15 obolelih. Tako je posle skoro dve godine borbe Srbija uspela da preokrene sliku jer su sve preduzete mere dovele do značajnog povećanja kolektivnog imuniteta prema virusu malih boginja u našoj populaciji.

Nakon što je nedavno Dom zdravlja u Nišu prijavio slučaj malih boginja kao sumnju, ali posle čega je laboratorijskim analizama utvrđeno da je nalaz negativan, iz Institutu za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” rekli su tada za "Blic" kako su spekulacije netačne.

- Morbila za sada ne samo da nema u Nišu, nego nijedan slučaj nije zabeležen ni u celoj Srbiji što je izuzetno lepa vest jer bi, po svemu sudeći, u suprotnom, pojava ovog virusa dodatno iskomplikovala postojeću epidemiološku situaciju sa korona virusom - izjavili su nadležni iz "Batuta", dok su na najnovija pitanja "Blica" kakvo je trenutno stanje po pitanju vakcinacije protiv morbila, rekli kako za to oni nisu nadležni i odbili da odgovore.

(Glas javnosti/Blic)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR