Glas Javnosti

ZABRINJAVAJUĆE : Broj dobrovoljnih davalaca krvi smanjen za vreme pandemije, najviše se traže ove 2 krvne grupe

Društvo
Autor: Glas javnosti

U periodu pandemije broj dobrovoljnih davalaca krvi smanjen je za 20 odsto, objavio je Crveni krst Srbije. Iako trenutno nema nestašica, još jedno podsećanje da u susret sezoni godišnjih odmora ne zaboravimo na humanost.

Od Niša do Subotice - tako izgleda potraga kada najmlađim pacijentima u Institutu za majku i dete zatreba krv.


U ovoj instituciji krv je potrebna ne samo za operacije, već je svakodnevno primaju i mali onkološki pacijenti.

- Nije fraza kada kažem da cela Srbija daje krv za našu decu, zato što imamo često problema u nabavci veoma retkih krvnih grupa ili eritrocita za senzibilisanu decu kada primaju tačno tipizirane eritrocite. To su deca koja imaju specifične zahteve gde osim jedinica eritrocita moramo da nabavimo i trombocite. Ponekad je zaista teško nabaviti odgovarajuće trombocite - rekla je načelnica transfuzije Insitituta za majku i dete dr Olivera Šerbić.


- Periodi nestašice uglavnom budu zimi kada su periodi slavlja ali i leti kad su odmori. Prosečno dnevno spremamo 10-20 jedinica eritrocita, negde oko 30 jedinica trombocita i 5-10 sveže plazme - kaže Šerbićeva.

Najčešće se traga za najzastupljenijim krvnim grupama kod nas A+ i 0+. Prošle godine Crveni krst Srbije je organizovao 3.500 akcija sakupljanja krvi. Nedavno istraživanje pokazuje da se zbog korone broj davalaca smanjio za petinu.

- Naravno da su se davaoci odazivali, ali korona je uticala na to da je veliki broj ljudi ili odustao ili prekinuo ili nije toliko redovan. Tako da je ceo svet u tome, a ne samo mi, u tom ponovnom uspostavljanju poverenja i zašto su nam davaoci važni, mi ponovo govorimo ko može biti davalac, koliko često, zašto je transufzija važna. Tako da praktično posle korone smo sve počeli ispočetka - kaže Marija Čukić iz Crvenog krsta Srbije

Zato periode nestašice krvi ova bolnica za najmlađe i te kako oseti.

Glas javnosti/T02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR