Glas Javnosti

ZABRINJAVAJUĆA STATISTIKA: Čak 10 odsto zaraženih su medicinari

Društvo
Autor: Glas javnosti

Polovina obolelih je iz Beograda, a skoro svi radno sposobni, kaže Kisić Tepavčević

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktorke Instituta za javno zdravlje "Dr Milan  Jovanović Batut", rekla je večeras u emisiji "Oko" na RTS-u kako od preko 1.000 obolelih od korona virusa u Srbiji polovina dolazi iz Beograda, a 10 odsto su medicinari.

- Lično poznajem nekoga ko je oboleo. Imamo preko 1.000 slučajeva infekcije. To je uglavnom radno aktivno stanovništvo, polovina iz Beograda, 10 odsto medicinskog radnika. Poznajem osobu koja je obolela od korona virusa i koja se uspešno oporavlja - rekla je ona i dodala kako ovaj virus ne poznaje nijednu granicu - ni pol, ni uzrast, ni to odakle dolazimo, a naročito ne poziciju koju imamo u društvu.

Dr Srđa Janković, imunolog Dečje klinike u Tiršovoj kazao je da če svako od nas doći u situaciju da poznaje nekoga ko je oboleo do COVID-19.

- Broj zaraženih je svakako veći od broja otkrivenih slučajeva. Mi to znamo i uračunavamo u našu statistiku. Ali nema govora da ne postoji enormno veći broj od onog koji nam je poznat i objavljen - kazao je on.

Lekari su ponovili kako je jedini način da se epidemiji stane na kraj - socijalna izolacija.

- Mi iznova i iznova pričamo isto - jedini način da sprečimo virus je da se udaljimo jedni od drugih. U nekim državama gde je narod disciplinovaniji nije bilo potrebno da Vlada donosi mere. U većem broju zemalja, kao što je naša, moraju da se donose manje-više oštre mere. Izgleda da, kad je sve na nama, to nije lako sprovesti. Ali ne može ni zakon, ni država, ni Vlada da donese odluku koja će biti krajnje efikasna, ako svako od nas ne shvati koja je karika u ovom društvu - rekla je dr Kisić Tepavčević.

Sa njom se saglasio i dr Janković, istakavši da se u Kini u Južnoj Koreju epidemija već jenjava.

- Ako ne damo virusu da inficira novu osobu, on ne može da se održi, neće se širiti dalje. Ako mu to ne damo, epidemija se završava. Ovim merama (izolacijom) koje su mučne i nisu lake, to i jeste cilj - da epidemija stane i da se spasu životi. Mi to radimo da bismo spasili živote. U Nemačkoj u nekim oblastima nema mera, ali se svi pridržavaju apela lekara. Nije reč, naravno, da neki narod dobija pohvale ili ne, već da kontakte svedemo na minimum, da uspemo. Da li će to biti kroz prinudne mere, ili kroz našu dispciplinu i volju... Ja bih više voleo da bude ovo drugo. Ali što više kontakata bude prekinuto, to ćemo više života spasiti.

Samo će nas socijalno distanciranje spasiti od posledica tog virusa u našem telu.

- Svi smo jednako odgovorni. Građani treba da znaju da mere Vlade proističu iz stručnih dispciplina. Donose se tempom koji se određuje prema stanju na terenu. U klinici "Laza Lazarević" mi smo imali preko 2.000 poziva - oni nas pitaju kako da to lakše prevaziđu. Ja verujem da naši građani imaju snage za ovu. Mi smo na kratkom vremenskom rastojanju od NATO agresije kada smo bili tako solidarni. Verujem da ćemo tako i sada - rekla je doc. dr Ivana Karličić Stašević, v. d. direktora Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević"

- Ovo je odlična prilika da svi svoju zdravstvenu kulturu podignemo na viši nivo. Ono što naučimo sada, koristiće nam i u budućnosti, a sada će spasiti živote - dodala je ona.

- Frapanta je snaga SMS poruke koja nije rekla ništa novo. Poruka je validna, tačna, a pokazano je da je takav način plasiranja informacija moćan. Mediji imaju ogromnu ulogu u sprečavanja širenja virusa i podzizanja svesti, a opet i ova SMS je odigrala svoju ulogu, jer je plasirala tačne informaci.

(Izvor: Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR