Glas Javnosti

ZABORAVITE GARSONJERE, IZNAJMITE HOTEL! Proći ćete mnogo JEFTINIJE nego da platite paprenu kiriju! Evo kako da PREVARITE KRIZU!

Društvo
Autor: Glas javnosti/Kurir

Mesečni najam malog stana u srcu prestonice košta do 800 evra, dok se hotelski smeštaj za isti period može naći za upola manje para

Trenutno se više isplati živeti mesec dana u hotelu u Beogradu nego iznajmiti garsonjeru u centru grada. Mesečni najam u hotelskom smeštaju sa tri zvezdice košta 48.000 dinara, a agenti za nekretnine kažu da je kirija za male stanove skočila i do 100 odsto te se kreće od 500 do čak 800 evra!

Naime, s masovnim dolaskom Rusa i Ukrajinaca u našu zemlju ogroman broj stanodavaca je rešio da zaradi tako što će nekretninu izdati dobrim platišama - strancima.

To im je i te kako pošlo za rukom jer je od 24. februara ove godine (kada je počeo rat u Ukrajini) do 2. novembra broj pridošlih Rusa u našu zemlju oko 140.000, iz Ukrajine 22.709, a Belorusije 5.501, saopštio je nedavno MUP.

Zbog platežnih klijenata i inflacije skočile su cene kirija, ali i hotela. Međutim, ispostavilo se da je isplativije odsesti mesec dana u pojedinim hotelima nego zakupiti garsonjeru. Dokaz da su hoteli postali atraktivna lokacija za višemesečni boravak govori i činjenica da su u poslednje vreme hotelski smeštaji prebukirani.

Iz jednog hotela u centru Beograda kažu da mesečni najam jednokrevetne sobe košta 48.000 za jednu osobu, dok je za dve 58.000 dinara.

- Za razliku od stana, u hotelu dodatnih troškova poput računa za struju, infostana nema. U cenu nije uračunat doručak, a sobe nemaju kuhinju. Imamo sobe od 20 kvadrata, koje su gotovo kao garsonjere. Imaju svoje kupatilo. Naši gosti jednom nedeljno imaju čišćenje sobe, zamenu posteljine, peškira.

Kapaciteti mesečnog iznajmljivanja su popunjeni toliko da imamo i formiranu listu čekanja. Potražnja je porasla naročito poslednjih meseci - kažu nam hotelijeri.

Davorka Tasić, agent za nekretnine, rekla je za Kurir da su cene stanova papreno skočile te da se pojedine garsonjere u centru prestonice izdaju i do 800 evra.

- Neka najniža cena najma je bila 400-500 evra, dok smo poslednju garsonjeru na Cvetnom trgu izdali za čak 800. Potražnja jeste ogromna i to drži cenu ovako visokom. Sve dok bude ovakva situacija ne možemo da očekujemo pad kirija - ističe Tasićeva i dodaje:

- Imamo situaciju da na jedan stan dođe do deset klijenata, što daje prostor stanodavcima da debelo zarade na najmu.

Ona navodi i da je Beograd otvoren grad koji pruža velike mogućnosti kako za studene tako i za zaposlene u svim sektorima.

- Mnogo je onih koji dolaze na kraći vremenski period i žele luksuz pa se pre odluče da plate kiriju za garsonjeru nego da odu u hotel s tri zvezdice.

Ti mali stanovi, naročito u centru grada, luksuzno su opremljeni i imaju sve pogodnosti koje mnogi klijenti žele da plate. I pored toga što su cene visoke, zainteresovanost nije opala. Sve zavisi od klijenta i njegovih zahteva, neko će otići u hotel, a neko iznajmiti stan.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR