Glas Javnosti
posta

ZABELEŽEN VELIKI BROJ POŽARA U NAŠOJ ZEMLJI: Glavni uzrok vatrenih stihija je uređaj koji svi imaju u svom domu!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

U proteklo vreme registrovan je veliki broj požara. u četvrtak kada je bio najtopliji dan ove godine, vatrogasci su imali 36 intervencija, a od toga bilo je 28 požara u kojima je izgorelo pet klima uređaja.

- Ono što je značajno za ovaj period ovih velikih vrućina jeste veliko opterećenje na elektro instalacijama, koje svojim preopterećenjem izazivaju požare na istim, tako da smo u sredu uveče imali problem na Novom Beogradu gde je jedan veći deo te opštine bio bez struje upravo zbog preopterećenja koje je nastalo upotrebom klima uređaja - objašnjava komandant Majstorović za "Blic".

Kako kaže u preko 90 odsto slučajeva za izbijanje požara odgovaran je ljudski faktor, a u malom broju to se odnosi na elementarne nepogode, pre svega na udar groma.

- Za sve ostalo smo mi krivi iz prostog razloga što iako se u nekom trenutku možemo opravdati time da je šporet ili grejalica izazvao požar, ne, mi smo ti koji smo to kupili, koji to održavamo i jednostavno koristimo i kontrolišemo, tako da mogu da kažem slobodno da je ljudski faktor u najvećem broju slučajeva uzrok požara - naglasio je.

Takođe, je objasnio da je svaki uređaj na električnu energiju potencijalno opasan, i da sve zavisi u koje doba godine ga koristimo pa tako onda imamo problem sa njim.

- Ako je to zimski period onda su to većinom grejalice, u letnjem periodu klima uređaji, tako i bojler i frižider, sve što se snabdeva na električnu energiju, pa čak i punjači za mobilne telefone su potencijalni izazivači požara - upozorava nas.

Upravo se zbog klima uređaja poslednjih dana u Beogradu najčešće i dešavaju požari, te je veoma važno da ih ne ostaljamo uključene dok nismo tu. Problem je što mnogi Beograđani imaju tu naviku da tokom ovih paklenih vrućina, ostave klime da rade, kako bi im u stanu bilo rashlađeno kada se vrate, a to, ispostavilo se, može da bude kobno.

 

Takođe uputio je i savet svim građanima kako pravilno treba da se ponašaju prilikom korišćenja svih električnih uređaja.

- Ono što je moj savet i jedino sigurno je da ni u kom trenutku ne ostavljate te iste uključene po napuštanju prostora, samo tako možemo preventivno delovati uz naravno servise koji se obavljaju na vreme od strane stručnih lica - rekao je komandant.

To naravno ne znači da uređaje poput frižidera treba da isključujete iz struje kada izlazite iz kuće, ali je jako važno da ih servisirte i održavate, kako ne bi postali opasni.

Ne ostavljajte hranu na šporetu

- Požari koji nastaju zbog ostavljene hrane na šporetu. Jednostavno to se stavi da li u toku noći ili u toku dana i ljudi napuste prostor na kratko vreme, vrate se kući, i imamo veliki problem, tako da je to jedna od situacija koju treba regulisati. Sve što je potencijalno opasno, a rekao sam šta je to, ne treba ostavljati bez kontrole - apeluje.

Protivpožarni aparati su neophodni 

Međutim ono što je najbitnije, a što mi prema njegovim rečima nemamo kao naviku, jeste to da nabavimo jedan "es" aparat za gašenje požara sa prahom, koji kako navodi, može da ugasi početni požar.

- Vrlo jednostavno i to nam je najbitnija preventiva u našem domu, sve ostalo zavisi od našeg ponašanja. Ukoliko se požar dogodi prvo napustite prostoriju, jer ništa nije važnije od ljudskih života i zatim pozovete 193, obavestite vatrogasce, ako brzo stignemo biće manje materijalne štete, nadam se i manje povređivanja i smrtnih slučajeva - navodi.

Posebno je naglasio da kada dođe do požara treba da postupimo prema sledećim uputstvima.

Ako izbije požar odmah pozvati 193

- Prvenstveno da se obavesti komandno operativni centar na broj 193, to je osnov svega, a po zakonu imate obavezu i pravo da svako ko je punoletan da pokuša da ugasi požar. Ako to ne može onda da se povuče bezbedno, i ako uz to može da se isključi i struja. Najbitnije od svega je da nemamo ljudskih žrtava i povređivanja. Povucite se, pozovite vatrogasce i mi ćemo vrlo brzo stići i pokušati da napravimo posao koji je najbolji za vas i nas - upućuje komandant Majstrović svim sugrađanima.

(Glas javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR