Glas Javnosti

SAOPŠTENE PRVE INFORMACIJE O LEČENJU KEJT MIDLTON: Stručnjak izneo detalje dijagnoze

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Princeza od Velsa, Kejt Midlton, otkrila je da ima rak. Kako teče proces lečenja?

Nakon nedelja spekulacija i teorija zavere o zdravlju princeze od Velsa, Kejt Midlton se oglasila emotivnom porukom. Buduća kraljica otkrila je da joj je dijagnostikovan rak u 43. godini i da je podvrgnuta "preventivnoj" hemoterapiji. U emotivnoj video poruci, snimljenoj u Vindzoru u sredu, Kejt Midlton je otkrila da je vest došla kao "veliki šok" i da su ona i Vilijam "učinili sve što mogu da zaštite decu i porodicu".


Kejt Midlton je primljena u bolnicu 16. januara na "veliku operaciju abdomena", koja je potvrđena kao uspešna. U vreme njene operacije smatralo se da njeno stanje nije kancerogeno, jer nijedan test nije potvrdio prisustvo raka. Međutim, postoperativni testovi su potvrdili da je rak bio prisutan.


"Za sve koji se suočavaju sa ovom bolešću, u bilo kom obliku, nemojte gubiti veru ili nadu. Niste sami", poručila je Kejt na kraju video poruke.

Naučni i medicinski dopisnik Tomas Mur za Skaj Njuz reagovao je na vest princeze od Velsa da se leči od raka. On kaže da je u saopštenju naglašeno da su medicinski timovi mislili da je njen zdravstveni problem nije bio kancerogen u vreme njene operacije abdomena, ali su lekari poslali na biopsiju ono što je već uklonjeno.


"Oni rade testove na ćelijama i tada bi otkrili da je ipak kancerogen. Kada govore o preventivnoj hemoterapiji, to je u slučaju da postoje neke druge ćelije koje su ostale nakon operacije da bi se uverili da to nije seme raka koji ponovo izraste", istakao je Tomas. On objašnjava da neke hemoterapije mogu biti "veoma teške za uzimanje", a neželjeni efekti mogu biti "brutalni", ali to nije uvek slučaj.


"Zbog toga moramo da damo veliko razumevanje za Kejt i ono kroz šta porodica prolazi. Rak je i dalje dijagnoza koju niko ne želi da čuje. Iako su tretmani postali mnogo bolji i izgledi su mnogo bolji nego što su ikada bili, to je i dalje dijagnoza koja plaši", rekao je on.


Glas javnosti/M01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR