Glas Javnosti

NAJVEĆA MISTERIJA ROKENROLA! Pokrenuta globalna potraga za nestalim basom Pola Makartnija

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Pokušaj da se reši jedna od velikih misterija rokenrola.

U toku je globalna potraga za pronalaženjem bas gitare koja je nekada pripadala Polu Makartniju i koja se nalazila u nekoliko kultnih ranih pesama Bitlsa, uključujući „Tvist And Shout“, „Love Me Do“ i „She Loves Iou“.

Gitaru, električni bas Hofner 500/1, kupio je Makartni za oko 37 dolara 1961. u radnji u Hamburgu i rekao je da je njegova „omiljena“, prema The Lost Bass Project, grupi koja je pokrenula novu pretragu.


„Ovo je bas koji je Makartni svirao… u Hamburgu 1961. godine, u Kavernu u Liverpulu i na onim prvim snimcima Abbei Road – pokretao je Bitlmaniju i oblikovao zvuk modernog sveta“, navodi The Lost Bass Project.

Grupa, tim posvećenih fanova i istraživača Bitlsa, primetila je da ga je Makartni koristio u Londonu 1969. kada su Bitlsi snimali projekat Get Back/Let It Be – i da od tada nije viđen.


„Niko nikada nije jasno utvrdio gde je bas pohranjen… i niko nije izneo izveštaj šta mu se dogodilo“, rekla je grupa, dodajući da je njegov nestanak podstakao glasine, teorije zavere i lažna viđenja tokom „poslednjih 55 godina. ”
„Mračni svet ukradenih gitara sada je prepun falsifikata i falsifikata. Pojavile su se razne glasine o tome gde je bas otišao i gde bi mogao da bude“, saopštila je grupa.


foto:društvene mreže

Pokrećući projekat u nedelju, grupa je rekla da „sprovode ciljano istraživanje zasnovano na postojećim informacijama i uvidima“ i da su sada usred „prikupljanja i reagovanja na nove informacije i uvide koje dele ljudi širom sveta“.

„Pol Makartni nam je dao toliko toga u poslednje 62 godine. (Ovaj) projekat je naša šansa da nešto vratimo. Ako imate verodostojne informacije o basu, ovo je vaša šansa da ih podelite i budete deo istorije muzike“, dodaje se.



"Najvažniji bas u istoriji"
Javni poziv projekta pokrenut je 3. septembra i stotine novih potencijalnih klijenata su već pristigle, kaže grupa.

Na čelu projekta pretraživanja Hofnera je Nik Vas, koji je blisko sarađivao sa Makartnijevim timom i čak napisao knjigu o nestalom instrumentu.

„Veoma je verovatno ukradeno“, rekao je Vas u izjavi objavljenoj na veb stranici projekta. „Neko negde zna šta se desilo sa ovim basom i gde je sada.

„Pol bi bio tako srećan, oduševljen, kada bi mu ovaj bas mogao da se vrati“, dodao je on. "Znam jer sam razgovarao s njim o tome."
Ali tim muzičkih tragača je pun nade.



foto:društvene mreže

„Izgubljene gitare se mogu pronaći“, pisalo je, posebno citirajući Gibson J-160E akustiku koja je nekada pripadala Džonu Lenonu i nestala tokom nastupa 1963, da bi se ponovo pojavila 51 godinu kasnije.

„Takođe je bio veoma prepoznatljiv, nijedan drugi bas 500/1 nije izgledao tako“, saopštila je kompanija.

Da bi pomogla u potrazi, kompanija je dala listu specifikacija na koje treba obratiti pažnju ako mislite da ste naišli na Makartnijev davno izgubljeni instrument, koji uključuje čvrsti vrh od smrče i vrat od 3 dela, kao i „dva pikapa sa logotipom dijamanta i bez stubova.”

Još jedno „mrtvo poklonjenje“ je Hofner logo, kaže grupa, „napisan vertikalno na glavi originalnog modela, ali horizontalno na kasnijim verzijama koje je igrao Makartni“.


Ali moglo bi da izgleda veoma drugačije, s obzirom na to da je decenijama nedostajalo.

„Basu su bile potrebne popravke i tako je poslat u firmu u Londonu, početkom 1964., koja ih je izvela. Napravili su bas tamniji trodelni sunburst i postavili nove dugmad“, dodala je kompanija.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR