Glas Javnosti

U ČAST JUBILEJA ČUVENE UMETNICE: Poznata slika Nadežde Petrović prvi put pred beogradskom publikom

Kultura
Autor: Glas javnosti

U beogradskoj galeriji „Rima“ izložba „Slika u čast jubileja – Nadežda Petrović 1873-1915“.

Kako je saopšteno, obeležavanju velikog ovogodišnjeg jubileja – sto pedeset godina od rođenja rodonačelnice srpskog modernog slikarstva Nadežde Petrović (1873-1915), pomenuta galerija se pridružuje kamernom izložbom u svom beogradskom prostoru na kojoj predstavlja jednu Nadeždinu sliku iz svoje privatne kolekcije.

„Slika Žetva prvi put je izlagana na Nadeždinoj drugoj samostalnoj izložbi marta 1910. godine, priređenoj u Ljubljani u okviru Proletnjeg salona u Umetničkom paviljonu Riharda Jakopiča. Tada je kao Nadeždin poklon velikom prijatelju i proslavljenom slovenačkom umetniku ušla u Jakopičevu kolekciji, i do nedavno ostala u ljubljanskom privatnom vlasništvu. Prvi put je reprodukovana u seminalnoj monografiji o Nadeždinom životu i delu iz 1978. godine, autorke dr Katarine Ambrozić, koja ju je potom, 1985. godine, uključila u Nadeždinu veliku retrospektivnu izložbu u minhenskoj Novoj Pinakoteci priređenoj u organizaciji Narodnog muzeja.“

 Foto: Slika Žetva Wikipedia

U saopštenju se dalje navodi da se nepune četiri decenije nakon Minhena slika prvi put predstavlja srpskoj javnosti na ovoj izložbi koja se simbolično otvara na dan umetničinog rođenja.

„Nastala 1908. godine, u Nadeždinoj drugoj Srbijanskoj fazi - periodu slikarkine kratkotrajne impresionističke epizode (1907/1908), Žetva objedinjuje tipično impresionistički kolorit i motiv, sa ekspresionističkim slikarskim postupkom i odnosom prema posmatranom prizoru. Nadeždin omiljeni komplementarni duo crvene i zelene boje sasvim je iščezao pred harmonijama plavičasto-žutih tonova u koje je uronjen celokupan prizor – ustalasano polje zlatnog žita u kome su raspoređene figure žetelaca u belim košuljama i sa slamnatim šeširima na glavi. (,...)Strasni slikarski temperament, egzaltirana ljubav prema prirodi i romantičarski idealizovan odnos prema seoskom životu – ključne su osobenosti Nadeždinog stvaralačkog profila, koje su iznedrile i sliku Žetva iz 1908. godine“.

Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR