Glas Javnosti

Teslin muzej se seli u „Beograd na vodi“

Kultura
Autor: Glas javnosti

Nova lokacija Muzeja Nikole Tesle, po svemu sudeći, biće u naselju „Beograd na vodi“, najavila je ministarka kulture Maja Gojković.

Ona je navela i da je najvažniji projekat koji je njeno Ministarstvo predložilo da uđe u „Srbija 2027“, Muzej Nikole Tesle jer zaslužuje bolji prostor u kome će moći da se izloži čitava postavka onog što Muzej poseduje, a sada je veliki deo materijala u podrumu.

„Vlada je donela odluku da novi prostor Muzeja bude na jednom od poteza Beograda na vodi, ka Sajmu, i radi se projektni zadatak“, objasnila je Gojković za NIN.


Osnivačka prava Muzeja Nikole Tesle su 2020. godine odlukom Vlade preneta su sa Grada Beograda na Republiku Srbiju.

Vlada je potom donela odluku da Teslin muzej premesti u zgradu Termoelektrane „Snaga i svetlost“ na Dorćolu, a Istorijski muzej Srbije u zgradu nekadašnje Glavne železničke stanice, koja je do poslednjeg trenutka bila ozbiljan konkurent staroj električnoj centrali.

Država se u međuvremenu predomislila, pa će se postavka o najvećem srpskom naučniku ubuduće nalaziti u „Beogradu na vodi“.

Opera i Filharmonija

Ministarka Gojković je navela da je dobra ideja da se Hala 1 Beogradskog sajma pretvori u Operu, navodeći da je ideja potekla od ministra finansija Siniše Malog i dodala „to je odlično, originalno i interesantno“.

Takođe je istakla da će se graditi zgrada Filharmonije i opovrgla navode „onih koji javno tvrde da je država odustala od toga, iako znaju da to nije istina“.

Glas javnosti /B09S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR