Glas Javnosti

Otvorena izložba "Kraljevi i svetitelji srpski" u Istorijskom muzeju Srbije

Kultura
Autor: Glas javnosti

Izložba "Kraljevi i svetitelji srpski" otvorena je za posetioce, a posvećena je najznačajnijoj srpskoj srednjovekovnoj dinastiji Nemanjić. Realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz podršku DDOR osiguranja.

U skladu sa preporukom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, muzej nastavlja sa radom. Tom prilikom otvorena je izložba "Kraljevi i svetitelji srpski", koju posetioci mogu pogledati uz poštovanje mera zaštite od korona virusa (nošenje maski i rukavica, poštovanje socijalne distance). Takođe je predviđeno da, u Galeriji Istorijskog muzeja Srbije, u istom trenutku ne sme biti više od 30 osoba. 

Autor izložbe je Vanja Vuksan, koja je nastojala da prikaže značaj dinastije Nemanjić za nastanak i razvoj srpske države i crkve, kao i važnost kulta "Stare srpske države". Brojni originalni predmeti iz tog doba, nakit, novac, oružje, rukopisi, kopije i reprodukcije fresaka, ikona i relikvija izloženi su u Galeriji Istorijskog muzeja. Takođe, tu su i veoma vredni rariteti poput pečatnjaka kneza Strojimira, deo kamenog trona cara Dušana iz manastira Studenice, prvu Dečansku hrisovulju i mnogi drugi. Kivot kralja Stefana Dečanskog koji se čuva u Muzeju SPC, biće deo ove izložbe do 12. juna 2020. godine.

Izložba je otvorena 7. maja, a posetioci će moći da je pogledaju do 20. novembra 2020. godine svakog radnog dana od 12 do 16 časova, uz obavezno poštovanje mera propisanih zakonom.

Izvor: Istorijski muzej Srbije

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR