Glas Javnosti

ZA SVET MRTVA, A U MENI NIKAD ŽIVLJA! Vladika Grigorije se EMOTIVNIM rečima prisetio pokojne majke (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Majka episkopa diseldorfskog i cele Nemačke Grigorija Durića, Savka, preminula je prošle godine, na Badnji dan, a sahranjena je 9. januara u porti Petropavlovog manastira u Trebinju.

Savka Durić, majka episkopa Grigorija, preminula je u 82 godini. Povodom tužne godišnjice vladika Grigorije se emotivnim rečima prisetio majke. 

On je na svom Instagram nalogu objavio fotografiju uz dirljiv opis. 

"Nas dvojicu je osjećala snažno i poznavala bolje nego što smo mi sami sebe znali. Brat je uvijek bio dobar i staložen, a ja sam bio onaj što je nepredvidiv, zbog kojeg joj nije dolazio san na oči i zbog koga se često molila Bogu. „Nagao si i ljutit, sine“, govorila bi sa zebnjom u glasu i bez prekora u srcu. Cijeli svoj život strepila je nada mnom.

Kad je početkom rata brat teško ranjen, otela je pušku iz ruku jednog komšije i stala pred one koji su odbijali da takvog, ranjenog i na ivici smrti, prevezu do bolnice na slobodnoj teritoriji. Da nije bilo njene smionosti, brat bi danas koračao nebeskim prostranstvima. Tada je, pričalo se, pokazala toliku hrabrost i odlučnost, da niko nije smio da joj se suprotstavi. Iako iz puške koju je držala u ruci nije umjela da puca. 

Bila je vazda pronicljivija i visprenija od nas, njene djece. Umjela je da govori jednako dobro i lijepo i sa siromahom i s akademikom. Za svog vijeka nisam upoznao nikoga ko se u životu odvažnije nosio s nevoljama, a samo ona i Bog znaju koliko ih je preturila preko glave. 

Kako je starila, sve više je čeznula za mojom pažnjom i blizinom. Uvijek u žurbi i obavezama, često bih se o tu njenu čežnju ogriješio. Ona mi je to majčinski široko praštala. 

Bježao sam pokatkad od bezdna njene ljubavi, možda zato što sam znao da ono ne može da presuši i da ću ga, kad god da mu se vratim, zateći jednako punog i bistrog. I dok se njeno vrijeme u ovom svijetu osipalo, i meni je sve potrebnije bilo njeno prisustvo.

Upokojila se na Badnji dan, kao da je htjela da radost Hristovog rođenja nadglasa tugu zbog njene smrti. Od tog trena raskriliše se u meni neki prozori kroz koje duvaju hladni vjetrovi nedostajanja.

Za svijet mrtva, a u meni nikad življa", napisao je vladika Grigorije. 

BONUS VIDEO: Srbi u Australiji prvi sekli Badnjak...

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR