Glas Javnosti

ZA ONE KOJIMA JE KIŠA DOSADILA: Evo kad nam sledi predah, ali ne predugo (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Obilne padavine pogodile su i našu zemlju, a kiša je u pojedinim delovima Srbije pala koliko u proseku padne za dva meseca. Meteorolog Đorđe Đurić objavio je novu vremensku prognozu, najavio novi talas padavina i otkrio kada nas čeka stabilizacija vremena.

- Za manje od dva dana u delovima Srbije i Beograda palo kiše koliko u proseku padne za dva meseca, dok su pojedini predeli prošli bez kapi kiše. Nedelja donosi predah od padavina, a novi talas obilnih padavina u ponedeljak i utorak. Od srede stabilizacija vremena - napisao je Đurić na Fejsbuku.

"Tokom četvrtka preko centralne Evrope premeštao se ciklon, a u sklopu njega i hladni front. Srbija se nalazila ispred ovih sistema, a veoma snažno južno strujanje donelo je veoma tolu vazdušnu masu sa juga i sa Mediterana, pa je maksimalna temperatura u mnogim predelima Srbije dostizala 24-25 stepeni, a usled fenskog efekta vetra i 28 i toliko je izmereno u Valjevu i u Kraljevu.

- U četvrtak posle podne, tokom večeri, u noći između četvrtka i petka i tokom petka, hladni front prostirao se od Dalmacije preko Bosne i Hercegovine, preko Podrinja, Kolubarskog okruga, Mačve, Srema i Beograda do Bačke i Banata i on je bio stacioniran i skoro da se nije premeštao. Ovaj hladni front razdvajao je veoma toplu vazdušnu masu ispred i bilo je suvo i veoma toplo, uz jugozapadne vetrove i veoma hladnu iza, uz takođe suvo, ali hladno vreme i uz severozapadne vetrove. Istovremeno, duž hladnog fronta bilo je veoma obilnih padavina, pa je na napomeutnom području jaka i veoma obilna kiša povremeno bila praćena i jačim pljuskovima sa grmljavinom. U ovim predelima je od četvrtka posle podne do subote ujutro (za 40 sati) palo od 50 do 90 mm kiše po kvadratnom metru, a lokalno na području Mačve, jugoistočnog Srema i na zapadnom obodu Beograda (Surčin, Novi Beograd) od 100 do 110 mm, a u delovima Mačve i do 130 mm kiše po kvadratnom metru što je količina padavina koja u proseku padne za dva meseca - najavio je on.


Najavio je i kratki predah od padavina.

"Dobra vest je da nam nedelja donosi kratkotrajni predah od padavina. Nakon tmurnog, prohladnog i maglovitog jutra, tokom dana suvo sa sunčani intervalima, uz slab do umeren jugoistočni vetar, a samo će u donjem Podunavlju biti jak. Minimalna temperatura biće od 5 do 9 stepeni, u Beogradu 6 stepena, a maksimalna dnevna od 14 na severozapadu do 20 stepeni na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 15 stepeni", napisao je Đurić.

Novi talas padavina

Ipak, vrlo brzo stiže nova tura padavina.

- Tokom nedelje i ponedeljka sa severa Atlantika preko centralne Evrope premeštaće se veoma snažan ciklon, a u sklopu njega i hladni front. Srbija će se tokom ponedeljka i utorka nalaziti pod uticajem ciklona iz centralne Evrope, koji će nastaviti put ka istoku Evrope, a hladni front prostiraće se do našeg područja, pa se u ponedeljak i utorak očekuje novi talas obilnih padavina.

U Srbiji u ponedeljak i utorak oblačno sa kišom i pljuskovima. U ponedeljak se najobilnije padavine očekuju na severu i zapadu Srbije i to na području Podrinja, Kolubarskog okruga, Šumadije, Beograda, Mačve, Srema, Banata i juga Bačke, tj. na području koje je već zahvaćeno najobilnijim padavinama. Duž ovih predela ponovo će se prostirati hladni front i na potezu širine 150 do 200 km se očekuju najobilnije padavine očekuju se tokom ponedeljka, naročito posle podne, uveče, noću i u utorak ujutro. U ovim predelima palo bi dodatnih 20 do 40 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i preko 60 mm, tako da bi ukupna količina padavina od četvrtka do utorka u mnogim ovim predelima bila i preko 150 mm kiše po kvadratnom metru, pa i više, što je kiša koja padne u proseku tokom tri meseca, a pala bi za 5 dana - najavio je meteorolog.

Od srede stabilizacija vremena

- Maksimalna temperatura u ponedeljak od 10 stepeni na severozapadu Srbije i to zbog prodora svežije vazdušne mase sa severa do 22 na jugoistoku Srbije, jer će ti predeli i dalje biti ispred hladnog fronta, uz jugozapadni vetar. Temperatura u Beogradu u ponedeljak tokom dana bez većeg kolebanja, od 10 do 12 stepeni. U ponedeljak na jugu i jugoistoku Srbije tokom većeg dela dana suvo. Kišna zona u utorak će se uz hladni front premeštati ka jugoistoku, tako da će prodor hladnijeg vazduha stiće i do juga Srbije, a sa njim i kiša - napisao je Đurić.

- U utorak posle podne padavine na severu Srbije prestaju i očekuje se razvedravanje. Od srede u svim predelima stabilizacija vremena, još samo ujutro i pre podne na jugu kiša. Dakle, od srede u Srbiji pod uticajem anticiklona i veoma visokog vazdušnog pritiska jutra će biti prohladna, tmurna i maglovita, a tokom dana suvo, uz maksimalne temperature od 8 do 14 stepeni, što su i prosečne temperature za drugu dekadu novembra. Takva sinoptička sutuacija biće idealna da zagađenje vazdzuha ponovo bude na visokom nivou, što nije slučaj ovih dana i to zbog vetrovitog vremena, padavina i drugih burnijih procesa u atmosferi - zaključio je Đurić.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR