Glas Javnosti

ZA NJIH JE TO SAMO POSAO, A NAMA SU UGROŽENI ŽIVOTI! Rekovački Levač na meti RIO TINTA (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nezadovoljni građani Srbije sve su glasniji protiv Rio Tinta, a meštani mnogih sela odlučni su u nameri da se bore protiv ove kompanije i da sačuvaju svoju zemlju.

Rekovački Levač je mesto koje vrvi od plodne zemlje, njiva koje meštani obrađuju, a ovo mesto sada se našlo na meti kompanije Rio Tinto. 

Stanovnici ne žele da daju zemlju svojih predaka za rudnik litijuma, a ističu da su njihova sela, poput Dragova, dragulji prirode i da neće da dozvole da njihova rodna i plodna zemlja olako ode u ruke eksploatatora i da ne samo oni, već i država, moraju da je čuvaju i brane. 

Prošlog proleća u vreme policijskog časa njihova zemlja je uzurpirana, a na osnovu tri bušotine rekovačko selo Dragovo procenjeno je kao bogat izvor litijuma, a meštane niko o tome nije obavestio. 

-Iz naše opštine na godišnjem nivou izađe oko 70 do 100 tona prvoklasnog čistog meda što bi apsolutno dolaskom Rio Tinta bilo ugroženo, rekao je jedan od meštana za jutarnji program „Probudi se“ na televiziji Nova S. 

Iako su se već suprotstavili Rio Tintu, meštani strahuju da ova priča još uvek nije završena, ali ističu da su spremni da se bore.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR