Glas Javnosti

Yettel menja vlasnika: Ovo je novi većinski vlasnik

Društvo
Autor: Glas javnosti

Češka PPF grupa (PPF) i kompanija Emirates Telecommunication Group (e&) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, potpisale su sporazum

Češka PPF grupa (PPF) i kompanija Emirates Telecommunication Group (e&) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, potpisale su sporazum prema kojem će e& steći udeo od 50 odsto plus jednu akciju u imovini PPF Telekom grupe (PPF Telekom) u Bugarskoj, Mađarskoj i Srbiji, u kojima posluje pod brendom Yettel, kao i Slovačkoj u kojoj posluje pod brendom O2.

Novi većinski vlasnik Yettela osnovan je 1976. godine, a kako se navodi na sajtu Emirates Telecommunication Group, vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata je od 1983. godine vlasnik 60 odsto kompanije, dok se sa 40 odsto akcija javno trguje.

Kompanija ima 155,4 miliona pretplatnika u 16 država Bliskog Istoka, Azije i Afrike. Kupovinom udela u PPF Telekomu ulazi i na tržište centralne i istočne Evrope.

Kompanija je, kako se navodi, u 2020. godini imala konsolidovani neto prihod od 12,8 milijardi evra, i konsolidovanu neto dobit od 2,2 milijarde evra.

Pre izvesnog vremena u intervjuu za časopis „Wired“, izvršni direktor Hatem Dovidar je najavio da „e&“ želi da smanji svoju zavisnost od telekomunikacijskog poslovanja i da se više proširi na „FinTech“, internet stvari, sajber bezbednost i sadržaj.

Deo ove strategije bilo je ulaganje od 400 miliona dolara za većinski udeo u aplikaciji „Careem“, koja pruža različite usluge u 100 gradova na Bliskom istoku, Aziji i Africi – od isporuke hrane do plaćanja i zajedničke mobilnosti.

U sve ove međunarodne operacije, grupa je do sada uložila milijarde, na primer, njena početna investicija samo u Maroku je bila 5,7 milijardi dolara u 2013. godini za otkup Vivendijevog udela od 53 odsto.

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR