Glas Javnosti

VUČIĆ: 8. juna krećemo s drakonskim kaznama zbog oružja! (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić danas su u Duvaništu kod Smedereva prisustvovali prikazu neregistrovanog oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, koja su od 8. maja građani predali policijskim stanicama.

Veliki posao je urađen, veliki... Ovo je naša molba, akcija traje do 8. juna a onda policija postupa po zakonu. Ovde ne sme biti represije do 8. juna, aonda kreću represija i drakonske kazne - rekao je predsednik Vučić u obilasku interesujući se za pojedine komade oružja poput "derindžera", kojih je na gomili predatih pušaka i pištolja takođe bilo.

Predsednik je upitao jel se ti pištolji - derindžeri još koriste, na šta je dobio potvrdan odgovor od stručnjaka da ih još ima.

Predsednik Vučić je naveo da je među predatim oružjem i prva bomba koja je ikada proizvedeno u Srbiji.

- Proporcionalno broju stanovnika, Beograd, Novi Sad i Šabac su najbolji posao uradili - rekao je Vučić.



On je u mestu Duvanište, na prikazu neregistrovanog oružja i municije kazao da je među oružjem predatom policijskim stanicama, bilo i oko 1.750 raznih ručnih bombi, granata i ručnih bačača. Vučić, koji je s ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem obišao predato oružje, zahvalio je građanima na odgovornosti, ali i policiji na angažovanju.

Prema njegovim rečima, građani su predavali policiji i automatske i snajperske puške. "Ponosan sam na ovu akciju, na rezultate i to je potrebno zbog veće sigurnosti naših građana", kazao je on.



Kazao je da država mora da uradi sve na povećanju bezbednosti posle dve tragedije, te ukazao da će to biti i urađeno uz pomoć, kako je kazao "snažnih mera" Vlade Srbije.

  • - Mnogo hvala ljudima na posvećenosti i odgovornosti. Ovo kad pogledate vidite koliko smo bezbedniji, sigurniji, a pri svemu tome dobar deo toga ćemo da iskoristimo i poslati u Zastavu. Minsko-eksplozivna sredstva idu u tehničko-remontni centar Kragujevac. Zato ovde nećete videti zolje, eksplozivne bombe koje su predate skoro 2.000 komada do sada - kazao je Vučić i dodao da mnogi kažu da nije oružje to koje puca nego glava.


- Ljudi kažu da nije pištolj taj koji puca, već glava ali znate, čak i ako mu je glava takva, on to ne može da uradi. Mnogo veća je opasnost od automata nego od noža ili od sekire. Ovo je nešto što je dobro za sve, a posebno za majke i žene. Od 8. juna kreću represivne mere i nikome se neće dopasti drakonske kazne koje planiramo da uvedemo... Kad neko uzme sekiru može da povredi najviše dvoje-troje - rekao je Vučić koji je potom odgovarao na pitanja pa se razočarao prvim koje je bilo političko a ne u vezi sa akcijom predaje oružja o kojoj priča ceo svet, čak i oni koji nas najviše mrze.



- Ponosan sam na ovu akciju i njene rezultate, koliko je oružja predato. Lovci su nešto drugo. Posebno bih želeo da pohvalim rad uprava u Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu, Šapcu i Beogradu. Mnogo je cevi predato - podvukao je Vučić.


On je podsetio da će nakon predviđenog roka za predaju država represivno delovati i kažnjavati prekršioce.

- Mi to dajemo u Zastavu Kragujevac, da bi napravili novo oružje. Da se naoružava naša vojska i policija. Isto je sa minsko-eksplozivnim napravama, nešto se uništi, a nešto se obnovi i ponovo koristi. Nemojte misliti da ste smanjili borbenu gotovost, vi ste povećali gotovost naše vojske i policije i pojačali opštu bezbednost - rekao je Vučić i još jednom pohvalio rad policijskih službenika.

Prikaz prikupljenog oružja održan je u mestu Duvanište, nedaleko od Smedereva.

Šta je derindžer

Derindžer je kolokvijalni naziv za vrstu džepnog pištolja kratke cevi i velikog kalibra. Ime potiče od američkog proizvođača oružja.

Ovi gradovi prednjače

Predsednik je naglasio da je dosad prikupljeno 13.300 komada oružja, od toga više od 2.000 eksplozivnih sredstava, kao i da Beograd prednjači kad je reč o brojkama uopšte, ali gledano u odnosu na broj stanovnika prednjače Novi Sad i Šabac.

- Idemo na hitan prijem još 1.200 policajaca - naglasio je predsednik. Kad je reč o brojkama da li je predato više legalnog ili nelegalnog oružja, rekao je da je tu, pola-pola. Zahvalio se građanima na njihovoj odgovornosti i želji da nam zemlja bude bezbednija, jer majke najviše brinu, ali rekao i da treba da znaju da ovo što su uradili nije bačeno oružje, da time nisu oštetili ni kapacitet Vojske niti policije, nešto će biti predato Zastavi...

Glas javnosti/K04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR




od Mita u 14.05.2023 17:13:21 h
     0 
Nemoj do tada da visiš na vešala!