Glas Javnosti

Vrtić u Japanu uči decu kako da koristeTRUBU U AUTU! ZBOG VAŽNOG RAZLOGA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Posle smrti trogodišnje devojčice koja je umrla od toplotnog udara u školskom autobusu, dečiji vrtić u Japanu uveo je praktičnu nastavu. Decu uče kako da zatrube ako ostanu sama u vozilu.

Dečiji vrtić u Sajami uključio je vežbu u svoj godišnji čas bezbednosti u saobraćaju kako bi naučio decu kako da sama potraže pomoć u hitnim slučajevima. U vežbi održanoj 12. septembra učestvovalo je 42 dece sa svojim starateljima.

Službenici policijske stanice Sajama prvi su podučavali decu pomoću modela volana. Deci su rekli da trube stražnjicom ili bocom vode dok ne dođe odrasla osoba, ako nisu dovoljno snažni da pritisnu trubu rukama. Deca su takođe imala priliku da zatrube za volanom školskog autobusa.

„Deci obično govorimo da ne diraju volan, ali osetila sam olakšanje nakon ovog iskustva“, rekla je jedna majka za japanske novine „Mainichi Shimbun“.

Kina Kavamoto (3) umrla je od toplotnog udara 5. septembra, nakon što je pet sati ostavljena u zaključanom školskom autobusu. U julu 2021. petogodišnji dečak takođe je umro nakon što je ostao sam u autobusu vrtića u Fukuoki. Japanska vlada zbog ta dva slučaja pokrenula je inspekcijski nadzor dečijih vrtića koji koriste školske autobuse. Mere zaštite nameravaju da objave u oktobru prenose kerefeke.org.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR