Glas Javnosti

Vrh srpske policije u centru skandala: Od Dijane do Biljane

Društvo
Autor: Glas javnosti

Očekuje se da jedno od najuticajnijih ministarstava u Srbiji, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), vode ljudi bez "mrlja" u karijeri, međutim dosadašnja praksa u Srbiji, pokazuje drugačije.

Tako smo proteklih godina imali nekoliko afera unutar redova policije, odnosno u samom vrhu, počevši od najbližih saradnica ministra MUP, pa sve lično do Stefanovića.

Proteklih dana u Srbiji je glavna tema obraćanje državne sekretarke MUP Srbije, Biljane Popović Ivković, tokom jutarnjeg programa, osnivaču Fondacije “Tijana Jurić”, inače ocu stravično ubijene 14-godišnje devojčice.

Sekretarka se Juriću u jednom trenutku tokom emisije, u kojoj su tema razgovara bila nestala deca, obratila sa rečima “gde ste vi bili kada je Tijana ubijena?”, a što je ubrzo naišlo na brutalne kritike javnosti upućene Popović Ivković. Pojedini građani i političari smatraju da bi državna sekretarka trebalo da podnese ostavku na ovu funkciju, kako zbog pomenute izjave, tako i zbog mnogih ranije, koje su, po svemu sudeći, neprimerene za osobu koja obavlja tu funkciju.

Popović Ivković je nebrojano puta dosad u medijima imala gafove, pogotovo u obraćanju liderima opozicije u Srbiji, u kojima nije manjkalo uvreda. Ništa manje nije bilo začuđujuće ni njeno salutiranje pripadnicima Uprave granične policije na aerodromu i obrnuto.

Afera Hrkalović: Spona policije i mafije

Ipak, ovakvo ponašanje i ne bi trebalo da začudi srpsku javnost, ukoliko uzmemo u obzir karijerni put njene bivše koleginice Dijane Hrkalović, koja je funkciju državne sekretarke obavljala do maja prošle godine, rame uz rame sa Popović Ivković. Hrkalovićeva se na visokim pozicijama u Ministarstvu unutrašnjih poslova nalazila punih pet godina, a njen period u MUP-u su, bar po mišljenju šire javnosti, obeležili brojni događaji koji su dodatno urušili “klimavi” kredibilitet ove institucije.

Hrkalović je u policiju došla iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA), a za pet godina koliko je bila u policiji drastično je povećan broj kriminalnih likvidacija u našoj zemlji, zatim, otkrivena je spona policije i kriminala, ali su  više navrata isticane i njene veze sa kriminalcima i navijačima.

Protiv bivše sekretarke MUP-a čak su i zaposleni iz redova njene institucije podnosili krivične prijave jer, kako su tvrdili, krši zakon.

Kako je ranije pisao portal KRIK, policajac Dejan Tripković prijavio je 2015. godine Hrkalovićevu da je, kao zamenica šefa kabineta ministra policije, naredila nezakonito policijsko praćenje novinara. Ipak, ovu krivičnu prijavu tužilaštvo je odbacilo zbog nedostatka dokaza.

Ubrzo su još dvojica policajca, Mladen Trbović i Milan Dumanović, podneli krivičnu prijavu protiv tadašnje državne sekretarke zbog slučaja “Potočari”. Oni su protiv nadređenih podneli prijave jer su angažovali policajce u nelegalnim operacijama, poput posete predsednika Aleksandra Vučića, tada premijera, Potočarima, odnosno komemorativnom skupu u Srebrenici. Službenici MUP-a su tada rekli da su skupu prisustvovali bez legitimacija, iako je u zvaničnim dokumentima pisalo drugačije, a naveli su i da im je izdata naredba da obavljanju  tajno snimanje. I ova prijava je odbačena, a protiv njih dvojice pokrenut je sudski postupak zbog odavanja  službenih tajni.

Ipak, ono što i dan danas intrigira srpsku javnost jeste veza Hrkalovićeve sa kriminalnim i navijačkim grupama u Srbiji.

Kako su mediji ranije pisali, posebno dobre odnose imala je s kontroverznim vođom navijača Partizana i osuđenim narko-dilerom Aleksandrom Stankovićem, zvanim Sale Mutavi, koji je ubijen oktobra 2016. nedaleko od Centralnog zatvora u Beogradu. Spekulisalo se i da je upravo Hrkalovićeva trebalo da bude venčana kuma Stankoviću. Ime bivše sekretarke MUP-a najčešće se u javnosti vezivalo za ozloglašeni “kavački klan” iz Kotora, ali i navijačku grupu “Janjičari”.

U Ministarstvo policije došla je 2014. na mesto zamenika šefa kabineta ministra, a za državnog sekretara izabrana je jula 2017. godine. Ono što je i danas upitno jeste njena iznenadna ostavka maja 2019. godine i razlozi za istu. Takođe, državnoj sekretarki se od tada gubi svaki trag i niko ne zna gde se ona danas nalazi, kao i da li je uopšte u Srbiji.

Lik i delo ministra: Afere “Krušik”, plagijat disertacije

A gde su njegove saradnice, tu je i ministar. Sam početak Stefanovićeve karijeve obeležila je afera “plagijat”, nakon što su stručnjaci utvrdili da je jedan deo njegove doktorske disertacije sa Megatrenda plagijat. Ipak, kako to u Srbiji nije bilo dovoljno za smenu jednog ministra, pre dve godine isplivala je na površinu još jedna afera sa trgovinom oružja, u koju je, ni manje-ni više nego, uključen otac ministra, Branko Stefanović.

Afera “Krušik” otkrivena je krajem 2018. godine, kada je istraživačka mreža BIRN otkrila da je stariji Stefanović navodno posredovao u prodaji oružja između Krušika i kupaca iz Saudijske Arabije. Dokumenta koje je tada BIRN objavio pokazuju da je Stefanović navodno bio u posetama Krušiku kao predstavnik GIM-a maja 2017. godine. Ono što je dodatnu sumnju na ovo bacilo, jeste i hapšenje radnika “Krušika” Aleksandar Obradović zbog odavanja tajnih podataka.

Obradović kasnije u medijima tvrdio da je on novinarima slao podatke o umešanosti Branka Stefanovića u trgovinu oružjem.

(Izvor: Nova.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR