Glas Javnosti

VRATITE NAM ĐAČKE UNIFORME! : Đaci osnovne škole kod Kragujevca žele da se smanji finansijska razlika među decom

Društvo
Autor: Glas javnosti

Učenici OŠ "Prota Stevan Popović" u selu Čumić kod Kragujevca tražili su da nose đačke uniforme.

Na inicijativu Učeničkog parlamenta i Saveta roditelja u OŠ "Prota Stevan Popović" u selu Čumić kod Kragujevca posle više decenija vraćene su đačke uniforme. 

Učenici ove osmogodišnje seoske škole veoma su se radovali uvođenju đačkih uniformi. "Ideja je došla veoma spontano. Mi, učenici, koji smo u Učeničkom parlamentu smo razgovarali o uniformama koje se nose širom sveta. Videli smo različite primere, dopalo nam se, dali smo ideju direktoru. Direktor nam je pomogao da se to sve ostvari. Mi smo izabrali modele koji su bili pogodni za nas, za koje smo smatrali da će se svideti svima", rekla je za RTV Kragujevac jedna učenica. 

Učenik osmog razreda naveo je da su rešili da naprave uniforme kako bi se smanjila finansijska razlika između đaka. Druga učenica istakla je da je utisak u školi odmah bio bolji kad su đaci počeli da nose uniforme. "Dok uniforme nisu postojale utisak je bio drugačiji. Sad kad su uniforme stigle sve je odmah bolje, lepše. Svi smo srećniji, zadovoljniji i utisak ceo u školi je lepši i atmosfera je bolja", kazala je druga učenica. 

Đaci smatraju da uniforme doprinose jednakosti među decom. Devojčice nose crvene uniforme-dukseve, a dečaci plave i svakodnevno ih nosi 110 đaka od prvog do osmog razreda. Učenici su uniforme počeli da nose od aprila. Roditelji učenika podržali
su ovaj đački projekat a javili su se i donatori da bi cena uniformi bila što pristupačnija.

U školi sada pripremaju i majice za toplije vreme, a već razmišljaju da dogodine uvedu komplet-uniforme.

Glas javnosti / M40S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR