Glas Javnosti

VRAĆEN UKRADENI KRST SA SPOMENIKA STEFANU NEMANJI: Uhapšen Avganistanac, policija kod njega pronašla i drogu!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Krst koji je ranije u subotu ukraden sa spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu vraćen je. Policija je uhapsila državljanina Avganistana (28) koji se tereti da je oštetio spomenik na Savskom trgu.

Podsetimo, spomenik Stefanu Nemanji našao se danas na meti vandala kada je jedan muškarac, najverovatnije migrant, otkinuo deo krsta koji krasi spomenik na Savskom trgu.

Incident se dogodio oko 16 časova, a kako je svedočila jedna devojka koja se tu zatekla, muškarac je prvo kružio oko spomenika, a potom je krenuo da čupa deo krsta.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković precizirala je da je oštećen reljef u donjoj zoni spomenika.

-Autor spomenika, ruski umetnik Aleksandar Rukavišnjikov, složenim vajarskim i likovnim tehnikama obradio je spoljašnje površine svog dela. Svako oštećenje zahteva kompleksan konzervatorski zahvat. Izuzetno detaljan reljef loze Nemanjića bio je predmet vandalskog čina. Reljefi su značajan likovni element ovog spomenika, ali i svojevrsna ilustracija najznačajnijih simbola našeg postojanja. Zabrinjava činjenica da je neko spreman na ovakav akt- rekla je Jelena Medaković.

 

Ona je istakla da smo svedoci celodnevne, neretko i noćne posete spomeniku.

-Hiljade prezadovoljnih građana se fotografiše ispred, a mi sa zadovoljstvom omogućavamo svakodnevna besplatna stručna vođenja. Srećni smo zbog ogromne posećenosti i emocija koje posetioci gaje prema delu Rukavišnjikova. Komunalna policija i nekolicina prisutnih momaka uspeli su da vandalu oduzmu polomljeni ornament. Ispred Muzeja grada Beograda i u svoje ime izražavam najoštriju osudu ovog incidenta- kazala je Medakovićeva.

Policija u Beogradu sinoć je našla i privela državljanina Avganistana (28) koji se tereti da je oštetio spomenik na Savskom trgu. Kako se sumnja on je, juče u popodnevnim časovima na Savskom trgu, odlomio deo spomenika, a zatim pobegao.

Policija ga je ubrzo pronašla, a pregledom lica pronađene i zaplenjene su i manje količine marihuane i materije za koju se sumnja da je opojna droga hašiš.

Takođe, policija je utvrdila da je on prekršio i obavezu napuštanja Republike Srbije u roku koji mu je određen.

Dvadesetosmogodišnjaku je određeno zadržavanje u službenim prostorijama policije i on će, uz zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, biti predat sudiji za prekršaje.

 

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR