Glas Javnosti

VRAĆAJU NAM VIZE! Nemci hoće da suspenduju Srbiji bezvizni režim

Društvo
Autor: Glas Javnosti

U Briselu je pokrenuta rasprava o suspenziji bezviznog putovanja u Evropsku uniju zbog nezakonitog boravka i neosnovanih zahteva za azil građane Zapadnog Balkana, Moldavije, Gruzije i Ukrajine.

Portal EUObserver prenosi interni dokument EU, a Srbija i Albanija su svrstane među 10 najproblematičnijih zemalja po poštovanju bezviznog režima zbog čega Nemačka smatra da bi Evropska komisija trebalo da podseti da je pokretanje mehanizma za suspenziju bezviznog režima relana opcija.

- U slučaju malog ili nikakvog napretka trećih zemalja, EK bi trebalo da naglasi da je pokretanje Mehanizma za suspenziju viza realna opcija - navela je nemačka delegacija u dokumentu.

Nemački podaci o kršenju zakona o strancima 2020. godine pokazuju da je Albanija na drugom mestu, Ukrajina na petom, Srbija na sedmom, Moldavija na devetom i Gruzija na desetom mestu.

- Nezadovoljstvo se izgleda nakuplja u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji, u trenutku šire rasprave o zaustavljanju navodne zloupotrebe - navodi briselski portal.

Vize za boravak u zemljama EU do 90 dana ukinute su za građane Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije u decembru 2009, za građane Albanije i Bosne i Hercegovine 2010, Moldavije 2014, a Gruzije i Ukrajine 2017. Evropska komisija smatra da je bezvizno putovanje “značajno postignuće” u odnosima EU i Zapadnog Balkana i zemalja Istočnog partnerstva.

- Ali nisu svi srećni, pošto se o pretnji takozvanog Mehanizma za suspenziju viza aktivno raspravlja - navodi EUobserver.

Ponovno uvođenje viza moguće je u slučaju povećanja nezakonitih boravaka za više od 50 odsto, ili ako je niska stopa prihvatanja zahteva za azil. Zemljama koje odbijaju da prime nazad svoje državljane, takođe, mogu biti vraćene vize.

U Nemačkoj je registrovan veliki porast "prekršaja neovlašćenog boravka" iz Albanije, Moldavije i Ukrajine, uprkos ukupnom padu prošle godine zbog pandemije.

- Francuska je nezadovoljna Albanijom i Gruzijom i ostaje oprezna prema Srbima - navodi EUobserver.

Holandija je prva i jedina članica EU koja je do sada tražila suspenziju bezviznog režima. Njen zahtev je bio usmeren protiv Albanije 2019, ali ga je Evropska komisija odbacila, dodaje EUobserver.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR