Glas Javnosti

VOZAČI U BEOGRADU IMAJU NOVI PROBLEM! Šta je sa ŽUTIM svetlom na semaforu? KAMERE SVE SNIMAJU!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Žuto svetlo ume da zbuni vozača jer kada se upali, posle zelenog, zahteva brzu odluku, a sada se na beogradskim ulicama javio i dodatni problem u vidu njegovog kratkog trajanja.


Saobraćajna policija od 10. februara počela je da sakncioniše vozače koji prolaze vozilom na crveno svetlo semafora ispred raskrsnice ili obeleženog pešačkog prelaza. Vozači se sankcionišu na osnovu snimaka zabeleženih kamerama sistema video-nadzora grada Beograda, a kamere koje su postavljene ispred raskrsnica ili pešačkih prelaza na kojima je saobraćaj regulisan semaforima, detektuju vozila koja prođu na znak crvenog svetla i automatski beleže video-snimak učinjenog prekršaja.

Međutim, mnogi vozači primetili su da na raskrsnicama koje su pokrivene novom tehnologijom, semafori prebacuju sa zelenog na žuto svetlo bez prethodnog trepćućeg upozorenja.

Iz tog razloga, javila se bojazan kod mnogih vozača da će kamere koje beleže nedozvoljene prolaske na crveno svetlo registrovati i svaki nenameran prolazak na žuto.


Damir Okanović

Kako ističe Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, prolazak na žuto po pravilu nije kažnjiv, već žuto svetlo predstavlja samo tampon zonu kako ne bi došlo do prolaska vozača na crveno svetlo semafora.

"Pojavile su se primedbe građana da na pojedinim raskrsnicama nema zelenog trepćućeg svetla, već samo žutog svetla, a pojedine primedbe odnose se i na kratko trajanje žutog svetla na semaforu. Ukoliko građani primete da na pojedinim mestima žuto svetlo kratko traje tako da ne mogu pri dozvoljenoj brzini da se blagovremeno zaustave, treba alarmirati saobraćajnu policiju i Sekretarijat za saobraćaj", apeluje stručnjak.



Inače, kako Okanović naglašava, žuto svetlo bi moralo da ima određeno trajanje koje vozačima omogućava da, ukoliko se voze dozvoljenom ili čak malo više od dozvoljene brzine, mogu udobnim usporenjem da se zaustave.

"Po pravilu nema potrebe kada se upali žuto, da vozači panično koče ili da preduzimaju bilo kakve iznenadne radnje iz razloga što žuto svetlo traje dovoljno dugo da mogu udobno da se zaustave bez da stvaraju opasne situacije. Ako je ovo trajanje negde izuzetak, građani treba odmah da prijave", ističe Okanović.

Glas javnosti/Mondo

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR