Glas Javnosti

VOZAČI POVEDITE RAČUNA : Kazne su postale paprene

Društvo
Autor: Glas javnosti

ZAKON o bezbednosti saobraćaja počeo je da se primenjuje 11. decembra 2009. godine, i još aktuelan, a njime je definisano da se u vozilima mora nalaziti novi komplet prve pomoći (tip B) sa precizno definisanim sadržajem.

Zato su 2010. svi navalili da kupuju nove komplete. Ipak, oni koji ih posle nisu obnavljali rizikuju novčanu kaznu! Naime, rok trajanja gaza, zavoja i kompresa je pet godina. Kada rok trajanja tih proizvoda istekne oni se mogu zameniti i pojedinačno. Stavke kao što su makaze, zihernadle, izotermalni prekrivači i druge elementi koji nemaju rok upotrebe morati da se dokupe kada se jednom iskoriste.

Ceo komplet inače može da se kupi za 1.600 dinara. Oni koji nemaju komplet za prvu pomoć koji je u roku. Zakon propisuje da se, ukoliko u vozilu nema odgovarajućeg kompleta prve pomoći, vozač kažnjava sa 5.000 dinara. Za firme su kazne znatno veće i kreću se od 60.000 do čak 600.000 dinara.

Sterilni delovi su upotrebljivi dok god se nalaze u originalnom pakovanju i dok se ne otvore - ali imaju rok trajanja pet godina, koji je naznačen na svakom od njih.

- Sterilni elementi moraju da budu zatvoreni i kod njih treba paziti na rok trajanja. Ostali se kupuju tek kada se postojeći potroše. I treba imati na umu da zaštitna spoljašnja folija samog kompleta sme da se skida - rekao je Okanović pišu Novosti


Posedovanje kompleta prve pomoći obavezno je i za motocikliste, ali za njih postoji poseban tip paketa. On je neznatno jeftiniji od kompleta za vozila "tip B" i za njega važe ista pravila o zameni i dopuni kao i kod prve pomoći za automobile. Članom 246. Zakona o bezbednosti saobraćaja (ZOBS) definisano je da vozilo u saobraćaju na putu mora da ispunjava propisane tehničke uslove, tehničke propise i da bude tehnički ispravno. Zakonom nije definisana posebna kaznena odredba za neposedovanje ili nepotpun komplet prve pomoći, pa policija ne vodi zasebnu evidencije o tom prekršaju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR