Glas Javnosti

VOZAČI PAŽNJA: Uvodi se NOVA OZNAKA automobilskih GUMA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Evropska unija uvodi nove oznake za automobilske gume.

U novembru 2012. godine, zakonodavstvo EU je propisalo da svaka guma mora da ima oznake koje pokazuju kakve karakteristike imaju automobilske gume prema tim odlikama (otpor podloge, prijanjanje na mokroj podlozi i buka).

Otpor se do sada klasifikovao u sedam kategorija (A, B, C, D, E, F, G), s tim da je to bilo razdvojeno u dva područja, svako po tri gradacije - dobro (A, B, C) i loše (E, F, G). D je bilo prazno područje, svojevrsna tampon - zona. Buka se slikovito opisivala zvučnim talasima - jednim, dva i tri, uz kvantifikovanje maksimalnog intenziteta buke, brojem decibela (dB).

Nova EU-oznaka, obvezujuća nalepnica na svakoj automobilskoj gumi, odnosno klasifikacija, koja stupa na snagu 1. maja 2021, logičnija je i preglednija.

Ocene otpora i prijanjanja na mokrom kolovozu su podeljene u pet kategorija, s tim da je A najbolja. Kategorije A, C i E označene su bojama kao na semaforu - zeleno, žuto, crveno, a B i D su međuboje - svetlo zelena i narandžasta.

Po novome, nivo buke označava se sa A, B i C, od najmanje do najveće. Nova EU-oznaka uvodi i razdvojenu klasifikaciju za gume za sneg (simbol Triglava sa pahuljicom) i led (šiljak leda). Dodatne informacija na nalepnici gume je oznaka tipa, sa brojem artikla, prilagođena standardnoj prodajnoj mreži.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR