Glas Javnosti

VOZAČI PAŽNJA: Ovo su NOVA PRAVILA u SAOBRAĆAJU!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Za vozače širom Srbije od skora važe nova pravila.

Znak STOP i obrnuti trougao moraće da se poštuju i na pružnim prelezima. Vozač koji prelazi preko pruge do 25. februara nije morao da propusti voz, a to se sada tretira kao naredba.

Čak 1500 pružnih prelaza u Srbiji nije obezbeđeno. Zato je Ministarstvo saobraćaja donelo pravilnik po kom će znak STOP i obrnuti trougao moći da posluže kao alternativa branicima.


- Do 25. februara oni nisu smeli da se postavljaju ispred pružnih prelaz, nisu imali praktično nikakvi značenje, već su mogli samo da se postavljaju na ukrštanju dva puta. Od 25. febrauara mogu da se postavljaju i na pružne prelaze i njihovo značenje jeste da je vozač dužan da propusti šinsko vozilo koje se kreće prugom - kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

- Prva važna promena jeste mesto gde se može postaviti znak STOP, dakle na liniji preglednosti ili što bliže na liniji preglednosti, a druga promena jeste da se vozači moraju zaustaviti bez obzira da li nailaze na put ili nailaze na prugu - kaže Milan Božović, stručnjak za bezbednost saobraćaja.

Postavlja se pitanje da li će i kako ove izmene dati rezultate i smanjiti broj nesreća.

- Ja se bojim da će to sa jedne strane usporiti saobraćaj na prelazima, a sa druge strane ne mogu, a da nemam utisak da se ti saobraćajni znaci postavljau da u slučaju da dođe naletanja voza na drumsko vozilo usred neispravnosti prelaza, da se onda odgovornost svali na vozače drumskog vozila umesto na onoga ko upravlja železnicom - naglašava Okanović.

Na pružnim prelazima u našoj zemlji godišnje nastrada dvadesetak ljudi, a oko 80% prelaza nije opremljeno sistemom za upozorenje ili zaštitu.

(Glas javnosti/Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR