Glas Javnosti

VOZAČI, OPREZ! Ova hrana koju svakodnevno koristimo može da pokaže pozitivan test na drogu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Proteklih nekoliko dana policija je otkrila nekoliko vozača koji su pod dejstvom psihoaktivnih supstanci bili za volanom automobila.

Toksikološkinja sa VMA Snežana Đorđević upozorava da sve više pacijenata koji dolaze koristi jednu veoma opasnu kombinaciju, a to je alkohol i kokain, prenosi RTS.

Đorđevićeva ističe da brzi testovi na psihoaktivne supstance, koje policija koristi na terenu, mogu ponekada da budu lažno pozitivni, te da je zato važno da laboratorija bude uključena u dodatne analize da bi se potvrdilo da je određena supstanca zaista konzumirana.

Neke stvari koje konzumiramo svakodnevno, poput štrudle sa makom ili kafetina, može da bude pozitivan test na opijate ili da se posumnja da je koristio heroin. Neophodno je da preliminarni test bude potvrđen još nekom analitičkom metodom - rekla je Đorđevićeva.

Govoreći o neuobičajenim supstancama koje se koriste i koje dovode do trovanja, kaže da je bilo slučajeva zloupotrebe različitih biljaka, poput muskatnog oraha.

Imali smo dva slučaja trovanja muskatnim orahom, koji sadrži supstancu miristicin. Naši pacijenti su uzimali po četiri muskatna oraha sa vinom. Taj miristicin može da izazove halucinacije - navela je Đorđević.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR