Glas Javnosti

Vozači GSP-a su 43 puta bili meta napada ove godine

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vozači javnog gradskog prevoza sve su češće na meti nervoznih građana, što je bio slučaj i pre tri dana na Slaviji, a samo u toku ove godine evidentirana su 43 napada na šofere GSP!

Tokom prethodne godine bilo ih je 71, a iako statistika pokazuje da je nasilje ove vrste u opadanju, napadi su ipak sve brutalniji i sa težim posledicama.

Građane je uznemirila vest da je u sredu posle podne u Bulevaru oslobođenja, blizu Slavije, napadnut vozač gradskog prevoza. On je zadobio nekoliko udaraca pesnicom u glavu, pa je prevezen na VMA na dalje zbrinjavanje. Napadači u svojim nasrtajima na šofere koriste sve brutalnije metode, pa se neretko kod njih može zateći i nož ili drugo hladno oružje.


- Od januara do sada evidentirana su 43 napada na vozače JKP GSP "Beograd" - rekli su "Novostima" u Sekretarijatu za javni prevoz. - Od tog broja samo je devet počinioca evidentirano, jer većina napadača pobegne pre nego što dođe policija. Vozači su napadani i udarani pesnicama, palicama, čak i razbijenom staklenom flašom. Teško je i zamisliti razloge zbog kojih bilo ko uzima pravo da ih, kako fizički, tako i verbalno napada na radnom mestu dok obavljaju težak i veoma odgovoran posao.

Pored napada na same vozače, tokom ove godine daleko su brojniji nasrtaji na vozila GSP, a od januara već ih je bilo 69. Vozila tada moraju na popravku, zbog čega najviše trpe sami putnici.

- Osim vozača, vozila GSP i sami putnici su izloženi raznim napadima i oblicima maltretiranja - kažu u Sekretarijatu.


- Proteklih godina pored verbalnih napada, zabeležena su i seksualna uznemiravanja putnika, a pre dve godine jenepoznato lice ubacilo suzavac u autobus pun putnika. Svi ovi napadi ugrožavaju ne samo bezbednost putnika i vozača u vozilu, već i celokupnu bezbednost u saobraćaju. Oštećenja i demoliranja vozila uzrokuju i veliku materijalnu štetu, a treba imati u vidu da to plaćaju svi građani.

Na meti vandala, pored vozača GSP, su i šoferi privatih prevoznika, ali i minibus vozila. Posebno se pamti slučaj iz 1. avgusta ove godine, kada su se za nepuna dva sata dogodila dva napada na vozače. Nasrtaji su se odigrali u Ulici Vladimira Popovića na liniji 35, kao i na okretnici u Ulici Darinke Radović u Železniku.

POTEZANJE NOŽA

U jutarnjim časovima u Višnjičkoj ulici, 26. oktobra, S. P.(28) nakon verbalne rasprave nožem je napao vozača autobusa D. K.

On je na saslušanju u Višem tužilaštvu istakao da se samo branio od šofera, koji ga je pre toga nekoliko puta udario vratima automobila.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR