Glas Javnosti

VOJSKA SRBIJE AKTIVIRA PROJEKAT TAMNAVA! Ubojite srpske orgulje ispaljuju 100 raketa u minutu! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srbija pravi svoj HIMARS (najubojitiji višecevni lanser projektila na svetu)!

U našoj varijanti ovaj sistem zove se "Tamnava", a njegov razvoj je među prioritetima odbrambene strategije naše zemlje, kao i jačanja potencijala namenske industrije.

"Tamnavu" je pre nekoliko dana pominjao i predsednik Aleksandar Vučić.

- Videli ste i "Tamnavu"... To će biti velike stvari - poručio je šef države iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Tamnava" će, bez preterivanja, moći da stane rame uz rame s moćnim američkim HIMARS bacačima.



- Zasad je domet "Tamnave" 70 kilometara, međutim, ubrzano se radi na mnogo većem dometu. Rat u Ukrajini pokazao je da se, na kraju, uz svu sofisticiranu tehnologiju, sve svede na artiljeriju. Naša vojska je to shvatila i stručnjaci, a imamo ih vrlo kvalitetnih, rade na razvoju takvog oružja - ističe sagovornik iz Vojske Srbije, dodajući da se i u Abu Dabiju videlo koliki je to ne samo odbrambeni već i izvozni potencijal.

"Tamnava" je svoju premijeru imala 2019. i otad se radi na njenom razvoju i uključivanju u artiljerijske jedinice Vojske Srbije. Proizvođač je državna kompanija "Jugoimport SDPR". Kalibar projektila koje koristi "Tamnava" je 122 mm i 267 mm. Ono što je posebno ističe je činjenica da ubojite "srpske orgulje", kako zovu ovaj sistem, za samo jedan minut mogu da ispale čak 100 raketa.

Veselin Šljivančanin, oficir JNA u penziji, naglašava da je artiljerija svakako jedan od najvažnijih rodova vojske:

- Radi se uvek i iznova na osavremenjivanju različitih sistema, ali nijedna vojska ne može da dejstvuje dobro ako nema dobru artiljeriju jer je ona ta koja može u svakakvim uslovima da dejstvuje. Najvažnija je u sadejstvu s pešadijom i oklopnim jedinicama. Sada imamo različite kalibre i različiti proboj tih projektila, međutim, dejstvo artiljerije je uvek razarajuće i ostvaruje veliki efekat u podršci pešadiji i oklopnim jedinicama.


Tok rata u Ukrajini, kako ocenjuju vojni stručnjaci, promenjen je u onom momentu kada su SAD poslale Ukrajini raketni sistem HIMARS. Uz to, Amerika je na liniju fronta dostavila i projektile većeg dometa za ovaj sistem, koji je pomogao da se gađaju ciljevi koji su daleko iza linije fronta. Projektilima iz HIMARS uništena su mnogobrojna ruska skladišta municije i komandni centri.

Kako ocenjuje Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige, najmudrija odluka državnog rukovodstva Srbije s predsednikom Vučićem na čelu jeste ulaganje u bezbednosne i odbrambene kapacitete Srbije.

- Visok nivo bezbednosti garantuje visok nivo državne stabilnosti koja jeste osnovni preduslov za razvoj ekonomije i povećanje BDP. U tom pravcu ministar odbrane Miloš Vučević sprovodi povećanje plata oficirima i ljudstvu u srpskoj vojsci, kao i nabavku najsavremenije vojne opreme i odgovarajuće tehnike. Ukaz o osnaživanju specijalnih vojnih jedinica sa 5.000 novih pripadnika jeste najvažniji korak u predupređivanju svih potencijalnih pretnji za državu i naciju i omogućava samopouzdanje svim državno čuvarnim staležima da efikasno ispunjavaju svoju misiju - kaže Đurđev.

Sistem "Tamnava" - činjenice

* šasija Kamaz 6560 8x8 s oklopljenom kabinom

* dužina 10,36 m * širina 2,85 m

* visina 3,57 m * težina do 38.000 kg

* samozaštita: mitraljez 12,7 mm

* kalibri: 122 mm, 262 mm

* domet: 70 km (262 mm), 40 km (122 mm)

* paljba: rafalna s razmacima od 0,8 sekundi do četiri sekunde, iz zaklona (25 m od vozila)

* vreme za pripremu za dejstvo: 90 sekundi


Glas javnosti/Republika

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR