Glas Javnosti

ВОЈСКА НА УЛИЦИ? Председник донео (не)уставну одлуку

Društvo
Autor: Глас јавности

Већина грађана Републике Србије протеклих дана је у све већој паници, откако се појавио коронавирус код нас, иако су неки званичници и медицински стручњаци КОВИД19 проглашавли „смешним вирусом“ до пре само неколико дана.

Међутим, слика се драстично променила за само пар дана до те мере, да је председник Србије Александар Вучић, у складу са својим уставним овлашћењима прогласио ванредно стање и најавио војску око болница. Због повећања броја заражених, који је данас до осам часова износио 55 потврђених случајева, председница Владе Републике србије Ана Брнабић, најавила је пооштравање заштитних мера и могуће увођење полицијског часа за старије од 65 година.

Премијерка је запретила полицијом и војском на улицама тј. Потпуном забраном слободе кретања. Она је нагласила да је то најдрастичнија могућа мера, коју наводно ни она, ни председник републике не желе да примене.

Већ два дана се води оштра полемика о томе, да ли је прекршен устав због извођења војске на улице. И док режимски медији „мудро“ ћуте о томе, слепо следећи политику власти, на овим другим многи саговорници и аналитичари уверавају да је Устав Републике Србије прекршен.

Истина је негде тамо

Професорка Правног факултета Универзитета Унион у пензији Весна Ракић Водинелић, рекла је за бету да када председник прогласи ванредно стање, Скупштина, ако је у могућности, требло би да се састане у року од 48 сати, да потврди његове мере. Професорка је истакла као могућност ванредну ситуацију, а да је одлагање избора једино оправдање за увођење ванредног стања.

"Поставља се питање да ли постоји иницијатива да се на неки начин видео линковима посланици о томе ипак изјасне. Не би смело да се деси да Скупштина, ма каква да је, остане по страни од свега овога, то је највиши орган у држави", рекла је Ракић Водинелић.

Пједини педији И портали пренели су пре пар дана да би се прекршио Устав Републике Србије, чији члан 200 гласи када јавна опасност угрожава опстанак државе или грађана, Народне скупштина проглашава ванредно стање и да члан 105 прописује да Скупштина доноси одлуке, међу којима је и проглашавање и укидање ванредног стања, већином гласова народних посланика на седници којој присуствује већина народних посланика.
Председник има овлашћења да употреби Војске Србије у цивилне сврхе, што је иначе, регулисано члановима 87 и 88 Закона о одбрани.

Према члану 88 заједницки предлог за проглашење ратног или ванредног стања утврдује се на основу процене ризика и претњи по безбедност Републике и њених градана. "Процена из става 1. овог цлана коју министар одбране истовремено доставља председнику Републике и председнику Владе, садржи оцену угрожености и последице које су услед тога наступиле или могу наступити", наводи се.

Мере током ванредног стања доноси Народна скупштина, а ако народни посланици не могу да се окупе, мере доноси Влада уз потпис председника Републике.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR