Glas Javnosti

VOJNI SINDIKAT: Zaposleni u vojsci izloženi teroru

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vojni sindikat Srbije ocenio je danas da je delovanje direktora Vojnobezbednosne agencije Đura Jovanića nezakonito jer, kako su naveli, pokušava da spreči vojnike da zaključe kolektivni ugovor čiji je nacrt spreman i kojim će se materijalni i socijalni položaj pripadnika vojske i prava iz radnog odnosa unaprediti i zaštititi.

„Zaposleni u vojsci i javnost treba da znaju da ovaj čovek zloupotrebljava svoj službeni položaj na koji je takođe došao zloupotrebama i nezakonito, kao i saradničku mrežu i resurse VBA, da bi se obračunavao sa Vojnim sindikatom Srbije, koji je vršeći svoju zakonsku delatnost, ukazivao na brojne i nagomilane probleme zaposlenih u vojsci“, navodi su u saopštenju sindikata.

Oni su naveli da su poslednjih dana zaposleni u vojsci izloženi „teroru pripadnika VBA“, koji „po naređenju direktora te vojne službe bezbednosti“ vrše pritisak na zaposlene u vojsci da se iščlanjuju iz Vojnog sindikata Srbije.


„Ovom prilikom ukazujemo na to da je Zakonom o Vojsci Srbije propisano da niko, a tek ne VBA, ne sme vršiti uticaj na pripadnike vojske da nešto čine ili ne čine suprotno propisima. Poručujemo svim pripadnicima vojske da ne brinu zbog ovih ko zna kojih u nizu neuspelih kriminalnih pokušaja da se oslabi Vojni sindikat Srbije i pozivamo ih da nastave da sindikatu prijavljuju slučajeve kršenja propisa, zloupotrebe i krivična dela“, naveli su u saopštenju.

Ministarstvo odbrane je negiralo navode Vojnog sindikata Srbije o najvišim rukovodicima sistem odbrane, te ih nazvalo “ klevetama i zlonamernim neistinama“


U saopštenju je navelo da je vojni sindikat, kroz delovanje, „odavno izašao“ iz sfere nadležnosti koje ima i to, kako je dodalo, „otvorenim političkim angažovanjem svojih predstavnika“.

Dodalo je i da saopštenja sindikata u kojima se pominju Vojnoobaveštajna agencija i načenik Generalštaba Vojske Srbije „predstavljaju prelazak svih granica pristojnosti i pravila javne komunikacije“.

Ocenilo je da vojni sindikat deluje „najčešće sa ciljem diskreditacije visokih rukovodilaca i urušavanja ugleda sistema u celini“.

„Ministarstvo odbrane sa sigurnošću tvrdi da stavovi koje javno iznosi rukovodstvo vojnog sindikata, a naročito način na koji se formulišu nisu u skladu sa uverenjima ogromne većine članstva te organizacije“, piše u saopštenju.


Glas javnosti/

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR