Glas Javnosti

Vojni sindikat: Pritužbe na NAJGRUBLJE KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA zaposlenih u vojsci

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vojni sindikat poručuje i da je sve više je slučajeva u vojsci da pretpostavljene starešine, Vojna policija i VBA, neovlašćeno i nezakonito prikupljaju podatke o privatnom životu zaposlenih u vojsci, čak i o njihovim bližim i daljim članovima porodica preteći im raznim sankcijama i mobingujući ih ako tražene podatke ne ustupe.

Poslednjih meseci Vojnom sindikatu Srbije, obraćaju se zaposleni u vojsci sa pritužbama i zahtevima za pravnu pomoć zbog najgrubljih oblika kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda. Prvenstveno zbog kršenja prava na rad, zadiranja u privatan život, neovlašćeno prikupljanje podataka o ličnosti od strane pretpostavljenih čak i o licima koja nisu pripadnici vojske kao i zbog neosnovanog kažnjavanja, saopšteno je iz ove organizacije.

„Zbog veoma lošeg materijalnog položaja profesionalnih pripadnika vojske, gde njih oko 70% ima plate manje od prosečne plate u Srbiji, bez prava na naknadu ishrane u toku rada, naknadu prevoza do posla u realnom iznosu i sl. deo njih je prinuđen da dodatno radi i zaradi. To što deo profesionalnih pripadnika vojske, u svoje slobodno vreme radi dodatne poslove i delatnosti iz nepoznatog razloga smeta nadređenima pa pripadnike koji rade kod drugog poslodavca ili samostalno, a za to nemaju odobrenje načelnika Generalštaba ili ministra odbrane, disciplinski se procesuiraju u kažnjavaju“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da problem postaje veći zbog činjenice da se profesionalnim pripadnicima vojske, u koju kategoriju od pre nekoliko godina spadaju i civilna lica na službi u vojsci među kojima je veliki broj zanatlija, ne izdaju odobrenja nadležnog starešine da rade dodatne poslove iako ti poslovi nikako ne utiču niti ometaju vršenje službe u vojsci. Ovo sve se dešava i pored činjenice da pravo na rad i slobodan izbor rada, svima bez razlike garantuju Ustav, Evropske konvencije o ljudskim pravima i konvencije Međunarodne organizacije rada koje je Srbija ratifikovala, navodi se.

„Važeći Zakon o Vojsci Srbije, sa stanovišta sindikata, sadrži neustavne odredbe preuzete iz vojnih zakona bivših država koje je vreme odavno pregazilo, a koje obavezuju profesionalne pripadnike vojske da za dodatni rad moraju imati odobrenje nadležnog starešine, kao i da ukoliko to odobrenje nemaju, a vrše dodatnu delatnost ili rade, čine povredu vojne discipline“, dodaje se se u saopštenju.

Vojni sindikat poručuje i da je sve više je slučajeva u vojsci da pretpostavljene starešine, Vojna policija i VBA, neovlašćeno i nezakonito prikupljaju podatke o privatnom životu zaposlenih u vojsci, čak i o njihovim bližim i daljim članovima porodica preteći im raznim sankcijama i mobingujući ih ako tražene podatke ne ustupe.

„Da zlo bude veće, zaposleni u vojsci se primoravaju da potpisuju izjave kao da te podatke ustupaju dobrovoljno što jasno ukazuje da su nadređeni svesni zabranjenosti takvih svojih zahteva i postupaka. Zabeleženi su i slučajevi disciplinskih kažnjavanja zaposlenih u vojsci za postupke van radnog vremena i van službe npr. zbog učinjenog saobraćajnog prekršaja sa privatnim vozilom čak i van granica Srbije. Pored toga, dešavalo se da se zaposlenima u vojsci od strane nadređenih zabranjuje napuštanje kasarni pa i mesta stanovanja, iako nisu naređene mere pripravnosti usled vanrednog ili ratnog stanja, niti stvoreni drugi zakonski preduslovi da se takva naređenja izdaju“, ocenjuje se.

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR