Glas Javnosti

Vodič za zelenu svadbu (da iza vašeg venčanja ne ostane smeće)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Za mladence najsrećniji dan na svetu, za aktiviste još jedan udarac na prirodu - prosečno venčanje proizvodi 180 kilograma smeća i 63 tone ugljen-dioksida, istakla je Kejt Harison u knjizi "Vodič za zelenu mladu" (The Green Bride Guide).

Poslednjih godina, sa porastom ekološke svesti među mlađim generacijama, raste i potreba za smanjenjem ekološkog otiska venčanja.

Organizatori zelenih venčanja ističu da su izbor prostora i hrane najvažniji faktori u smanjenju uticaja na životnu sredinu. Za manja venčanja predlažu dvorišta, za veća zgrade koje su LEED sertifikovane, ili razmatranje neprofitnih prostora kao što su zoološki vrtovi ili parkovi.


- Kada im dajete svoj novac, vraćate zajednici - ističe Karlin Smit, vlasnica Naturally Yours Events, čikaške kompanije za planiranje ekoloških venčanja i događaja.

Ona predlaže izbor lokalne i sezonske hrane, jer prosečan američki obrok putuje oko 1.500 milja da bi stigao od farme do stola, prema Centru za urbanu edukaciju o održivoj poljoprivredi. Takođe, važne su i količine hrane, pa posluženje treba tako koncipirati da eventualni višak hrane može sutradan da se donira.

Iznajmljivanje venčanica je ekološki bolja opcija nego kupovina toalete koja će se nositi samo jednom. Za mladoženje je savet, ipak, drugačiji - bolje da kupe odelo, osim u slučaju kada je suviše ekstravagantno (tada je, zbog nemogućnosti kasnije nosivosti, ipak bolje iznajmiti). Šminka bi trebalo da bude sa što više prirodnih sastojaka i sa žigom da nije testirana na životinjama.


Savez zelenih venčanja (Green Wedding Alliance) osnovan u Čikagu 2010. godine, predlaže pronalaženje lokalnog uzgajivača cveća i izbegavanje jednokratnih dekorativnih predmeta kao što je cvetna pena. Takođe, preporučuju da se ponovo koristi cveće sa događaja i donira lokalnim domovima za stare i dobrotvornim organizacijama.

Kad je reč o pozivnicama, poznato je da većina završi u kanti za smeće, pa organizatori predlažu da mladenci klasične pozivnice zamene elektronskim, naprave vebsajt sa više informacija ili da potraže firmu koja pravi pozivnice za venčanje od papira sa semenom koji se može zasaditi. Ako baš ne odustaju od papira, neka bude reciklirani.

- Zeleno venčanje zapravo znači biti svestan svih odluka koje donosite u toku priprema kako biste minimizirali otpad. Odabirom prodavaca koji već posluju na ekološki prihvatljiv način, oni rade taj posao za vas - kaže Lin Fosbender, suosnivačica Saveza zelenih venčanja.


Glas javnosti/ B01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR