Glas Javnosti

VOĆARI U PANICI: HOĆE LI JE BITI ZA RAKIJU I DŽEM? Vremenski uslovi i ove godine prete da unište rod omiljene srpske voćke

Društvo
Autor: Glas javnosti

Visoke temperature za ovo doba godine išle su na ruku voćarima čačanskog kraja da sve obaveze u voćnjacima završe na vreme. Obrađena je zemlja, bačeno je đubrivo, a zimsko prskanje voća privodi se kraju.

Na plodnoj moravskoj zemlji rađa najbolja kajsija i iako je neizvesna proizvodnja, voćari čačanskog kraja ne odustaju od ove voćke.
Zasadi u voćnjaku Milete Mojićevića iz Gornje Gorevnice prostiru se na šest ipo hektara. Kajsija samo što nije procvetala, pa će za svega nekoliko dana morati da se obavi i prvo prolećno prskanje.

Zasadi u voćnjaku Milete Mojićevića iz Gornje Gorevnice prostiru se na više od šest hektara. Kajsija samo što nije procvetala, pa će za svega nekoliko dana morati da se obavi i prvo prolećno prskanje.

"Ako ovih dana bude kiše, moraće da se obavi barem tri prskanja. Nadam se da ulog neće biti uzaludan, kao prošle godine kada sam umesto 12 vagona, imao svega nekoliko kilograma koje je otišlo u dzem", kaže Mileta Mojićević, mladi voćar iz Gornje Gorevnice.

Kako će proizvođači žutog zlata proći ove sezone, još je rano govoriti, ali je prema prvim procenama struke, rani jutarnji mraz ranim sortama već naneo štetu.

"Visoke temperature za ovo doba godine uslovile su da zimsko mirovanje kod kajsije bude završeno. Ono što je loša vest jeste da su jutarnji mrazevi negativno uticali na rane sorte kajsije gde je došlo do izmrzavanja, dok će kasnije sorte bolje proći. Popriličana su oštećenja na ranim sortama kajsije koje su već cvetale, tako da će u nekim krajevima Moravičkog okruga biti redukovan rod", kaže Nebojša Milošević, stručni saradnik naučnog Instituta za voćarstvo u Čačku.

Osim mraza kajsija osetljiva na moniliju pa se savetuje prskanje u cvetu i precvetavanju, u kasnim večernjim satima kako bi se zaštitile pčele od trovanja.

(Glas javnosti/Mondo)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR