Glas Javnosti

VLASNICI PRIVATNIH VRTIĆA VARAJU RODITELJE: Hoće da PROFITIRAJU, pa iznose LAŽNE informacije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nakon što je kao bomba odjeknula informacija da je Grad Beograd privremeno stopirao upis u predškolske ustanove, bilo državne, bilo privatne, mnogi roditelji kojima ovih dana ističe porodiljsko bolovanje zabrinuli su se ko će se brinuti o njihovim mališanima kada se oni vrate na posao.

Međutim, iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu za Objektiv navode da nema razloga za brigu, te da je posredi "prenošenje netačnih informacija i zbunjivanje roditelja" od strane privatnih predškolskih ustanova.

Nikakva zabrana upisa nije postojala, nije bila u planu, a neće je ni biti. Кonkurs za upis dece u predškolske ustanove u Beogradu uvek je u aprilu i tokom aprila se ne izdaju odbijenice, što je i normalno jer na njih imaju pravo oni koji su odbijeni za državni vrtić.

Zabuna je nastala jer je e-uprava servis za celu Srbiju, a svaka lokalna uprava za sebe sprovodi konkurs u različitim terminima, te roditeljima savetujemo da prate kada će konkurs biti u mestima u kojima žive. Кako dalje navode, kapaciteti se prebrojavaju uoči konkursa koji će, kao i svake godine, biti otvoren u aprilu.

Privatni vrtići su svake godine u ovo vreme u strahu da li će sva deca koja konkurišu za državni vrtić biti primljena i onda su, jednostavno rečeno, posredstvom medija izazvali zabunu koja uopšte ne postoji. Oni su razvili veliki biznis i njima nikako ne ide u prilog da svi mališani budu upisani.

Oni sad pritiskaju jer se plaše da ne ostanu bez odbijenice. Taj manir je pomalo postao bezobrazan, međutim, ovde se ne radi o njima, nego o deci i roditeljima koji su maksimalno obavešteni o svemu.

Usluga E-Vrtić dostupna na portalu

Roditelji preko usluge e-vrtić mogu elektronski da prijave dete za upis u predškolsku ustanovu, a iz Sekretarijata kažu da je ova usluga dostupna na portalu e-uprava. Na portalu e-uprava dostupna je usluga upisa dece u predškolske ustanove i u Beogradu za prošlogodišnji upisni rok, a ovogodišnji upisni rok, kao što je navedeno, počeće početkom aprila.

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak za Objektiv objašnjava da se kapaciteti državnih vrtića neprestano proširuju, te da je svake godine dostupno više mesta.

- U ovom trenutku nalazimo se na sedamdeset četiri odsto obuhvata dece predškolskim obrazovanjem, dok je, na primer, 2012. godine, to bilo četrdeset pet odsto. Nastavljamo sa otvaranjem novih mesta u vrtićima i ove godine, a roditelji mogu da konkurišu za predškolske ustanove u Beogradu tokom cele godine, a ne samo za vreme konkursa - ističe Gak.

BONUS VIDEO: FUDBALSKE ZVEZDE U RUKAMA SRPKINJE

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR