Glas Javnosti

VLADIKA TEODOSIJE PREDOČIO PALMERU PROBLEME SPC NA KOSOVU I METOHIJI: Specijalni izaslanik u Visokim Dečanima (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vladika Teodosije, episkop raško-prizrenski razgovarao danas je u manastiru Visoki Dečani sa Metjuom Palmerom specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan

Episkop raško-prizrenski Teodosije upoznao je Palmera koji boravi na Kosovu i Metohiji sa problemima sa kojima se u pokrajini suočava Eparhija raško-prizrenska.

Prema saopštenju Eparhije raško-prizrenske, Teodosije je posebno govorio o problemima vernika i svetinja u svetlu najnovijih incidenata i odbijanja privremenih prištinskih institucija da izvrše odluku ustavnog suda o zemlji manastira Visoki Dečani.

Kako se ističe Teodosije jenaglasio da Crkva uvek bila otvorena za dijalog, ali da on podrazumeva da lokalne institucije na KiM moraju da poštuju odluke sudova i vladavinu prava.

Kako je Palmer danas izjavio da njegova ovonedeljna poseta Prištini i Beogradu naglašava značaj koji administracija predsednika SAD, Džoa Bajdena pridaje stabilnom i prosperitetnom Zapadnom Balkanu.

- Moja poseta Prištini i Beogradu ove nedelje naglašava značaj koji administracija predsednika (SAD, Džoa) Bajdena pridaje stabilnom i prosperitetnom Zapadnom Balkanu - rekao je Palmer.

Na pitanje da li može da se očekuje veća umešanost SAD u dijalog, Palmer kaže da Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju povratak dijalogu Beograda i Prištine uz posredstvo EU, što ističe i zajednička priroda programa sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

 

- Sjedinjene Države shvataju važnost ujedinjene i slobodne Evrope, zbog čega i dalje podstičemo Beograd i Prištinu da zajedno rade na razvoju mirnog i trajnog rešenja ovog nerešenog spora. Na kraju, rešenje se ne može nametnuti spolja, ali spremni smo da pomognemo dvema stranama - rekao je Palmer, a prenose domaći mediji.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR