Glas Javnosti

Vladika Grigorije dao odgovor na večitu dilemu: DA LI TREBA NOSITI CRNINU NAKON SMRTI BLISKIH OSOBA?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vladika Grigorije je naglasio da crnina u najvećem broju slučajeva stavlja do znanja ljudima oko nas da smo izgubili nekog bliskog.

Srbija je zemlja puna običaja i verovanja. To se u našoj tradiciji prenosi s kolena na koleno, i menja se s vremenom, pa tako dolazi do nedoumica.

Posebna verovanja važe nakon smrti bliske osobe i tiču se groblja, sanduka, same sahrane, ali i perioda nakon toga. 

Vladika Grigorije je jednom prilikom razrešio tu dilemu.

Naime, on se vernicima obraća na malo drugačiji način, putem društvenih mreža, što je u doba tehnologije naišlo na pozitivne reakcije.

Šta je rekao o nošenju crnine?

Naše starije generacije, kao i oni koji su konzervativniji, veruju da bi crnina trebalo da se nosi najmanje 40 dana, pa čak i do jedne godine, nakon smrti bliske osobe. Međutim, mlađe generacije neretko ovaj običaj više uopšte ne uzimaju u obzir, jer imaju drugačija uverenja. 

- Da li treba nositi crninu nakon smrti bliske osobe?! Na ovo pitanje najradije bih odgovorio potpitanjem: Da li je crnina uistinu potvrda da žalimo i tugujemo za nekim?! Proces tugovanja odvija se u nama i za to nam nije neophodan nikakav spoljašni dokaz - objasnio je vladika.


On je naglasio da crnina u najvećem broju slučajeva stavlja do znanja ljudima oko nas da smo izgubili nekog bliskog, kako bi se oni obazrivo i s uvažavanjem odnosili prema našem bolu.

- U praksi, neretko se dešava upravo suprotno: u tim danima koji su vrlo teški i izazovni za ožalošćene, crnina privlači tuđu pažnju i to u trenutku kada smo najosjetljiviji i kada su nam ljubopitljivi i sažaljivi pogledi drugih najmanje potrebni - upozorio je Vladika Grigorije, pa dodao:

- Ne bi trebalo da se nakon smrti bližnjih oblačimo u crno samo zato što to neko od nas očekuje. Ovo je najmanje smislen od svih mogućih razloga kojih možete da se setite - bio je više nego jasan.

Sa druge strane, on smatra da ako neko želi i ima potrebu da nosi crninu, to je sasvim u redu da uradi.

- Ali to što neko drugi neće obući crninu ne znači da je taj neko manje voleo i poštovao svoje bližnje, ili da su mu manje značili - rekao je episkop diseldorfski.

Glas javnosti R01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR