Glas Javnosti

Vlada cenzuriše informacije o obolelima od korone

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zdravstvenim ustanovama u unutrašnjosti zabranjeno da daju obaveštenja

Vlada Srbije donela je odluku po kojoj se lokalnim Kriznim štabovima za praćenje širenja koronavirusa zabranjuje da obaveštavaju javnost o broju obolelih i smeštenih u bolnice.

Za sve informacije u vezi sa epidemiološkom situacijom ubuduće će biti zadužen Krizni štab Republike Srbije, na čijem je čelu premijerka Ana Brnabić.

To praktično znači da će građani Šumadije ostati uskraćeni za svaku informaciju o širenju korona virusa, a za novinare lokalnih medija da će podatke morati da traže u Beogradu. Kragujevčani, ali i građani drugih šumadijskih opština do sada pravovremenu i potpunu informaciju dobijali iz kragujevačkog Instituta za javno zdravlje, što više neće biti moguće.

Ovo je još jedna u nizu nezakonitih odluka Vlade Srbije, kaže predsednik Pravnog saveta Narodne stranke, advokat Vladimir Gajić.

Uspostavljaju cenzuru kako bi kontrolisali odnosno ograničili da informacije od javnog interesa stignu do građana. Pored zdravlja, u Srbiji je ugrožena i elementarna demokratija, kaže Gajić i upozorava na poslednju tačku Zaključka u kojoj se “nalazi i pretnja neposlušnima krivičnim progonom”.
To je skandal, zaključuje Gajić.

(Izvor: Glas šumadije)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR