Glas Javnosti

Viši sud u Beogradu radi u skladu sa preporukama

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Viši sud u Beogradu saopštio je danas da nisu istiniti navodi pojedinih štampanih medija da prošle sedmice nije održano nijedno zakazano suđenje zbog zabrane okupl?anja više od petoro lica u zatvorenom prostoru, kao i da zbog veličine sudnice nije moguće obezbediti da razmak između prisutnih učesnika u postupku bude veći od dva metra.

Viši sud je ukazao da su krivična veća tog suda zasedala u ukupno hitnih 16 predmeta, kao i da je u drugostepenom krivičnom odeljenju odlučeno u 105 predmeta koji su hitni i ne trpe odlaganje.

U saopštenju suda se podseća da je nakon odluke o proglašenju vanrednog stanja od 15. marta i naredbi i preporuka drugih nadležnih državnih institucija, predsednik Višeg suda u Beogradu sudija Aleksandar Stepanović uputio dopis svim sudijama da ukoliko ne mogu da obezbede udal?enost između učesnika u postupku veću od dva metra, suđenja mogu održati i u nekoj od devet velikih sudnica u zgradi Palate pravde.

U skladu sa tim, od proglašenja vanrednog stanja do danas, sudeća veća u Prvostepenom krivičnom odeljenju Višeg suda u Beogradu zasedala su u ukupno 16 predmeta koji su hitni i ne trpe odlaganje, ističe Viši sud.

Neki slučajevi su, kako navodi sud, rešeni, donošenjem presude, u pojedinim predmetima doneta je odluka u pogledu pritvora, dok su neki glavni pretresi odloženi iz drugih procesnih razloga i to nedolaska svedoka, oštećenih, sudskih veštaka.

Predmeti su takođe odlagani zbog činjenice da u sud ne mogu da pristupe advokati stariji od 65 godina života, stariji od 60 godina života koji boluju od akutne ili hronične bolesti ili imaju decu mlađu od 12 godina.

Isti ovi uslovi se, kako podseća sud, odnose i na postupajuće zamenike javnih tužilaca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i postupajuće sudije, budući da je ove uslove propisalo ministrstvo pravde u Preporukama za rad sudova i javnih tužilaštava za vreme vanrednog stanja..

U Drugostepenom krivičnom odeljenju Višeg suda u Beogradu odlučeno je u 105 predmeta koji su hitni i ne trpe odlaganje, navod se u saopštenju i napominje da se u svemu postupa u skladu sa Zaključkom Visokog saveta sudstva od 17. marta, ispravljenog 19. Marta.

Viši sud naglašava da se prvostepena krivična suđenja održavaju u zavisnosti od ispunjenosti procesnih pretpostavki za održavanje glavnog pretresa, što je u svakom konkretnom slučaju ostavljeno na oceni postupajućem predsedniku veća.

U saopštenju se podseća da je predsednik suda doneo je i Uputstvo o radu Višeg suda u Beogradu sa strankama za vreme vanrednog stanja, u kojem je predviđeno na koji način se stranke i drugi učesnici u postupku mogu informisati o suđenjima u predmetima Višeg suda u Beogradu, pa tako i o održavanju ili odlaganju zakazanih suđenja.

Ova upustva su elekronskim putem dostavljena i Advokatskoj komori Beograda, Advokatskoj komori Srbije, kao i svim predstavnicima medija.

U skladu sa merama uvedenim tokom vanrednog stanja, predsednik suda je 23. marta doneo i Odluku o izmenjenom radnom vremenu šaltera prijema, kao i da će radi sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19, samo po jedno lice imati pristup šalter sali suda, te da će licu ulazak u zgradu suda biti dozvoljen uz obavezno nošenje zaštitne maske i rukavica.

Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR