Glas Javnosti

VIŠE SE BOJIMO LOKALNOG STANOVNIŠTVA NEGO VOJSKE! Agoniji srpskog kamiondžije zaglavljenog kod Kijeva ne nazire se kraj

Društvo
Autor: Glas javnosti

Agonija vozača kamiona iz Srbije Aleksandra Dražića koji je ostao zaglavljen u Ukrajini od početka rata, još nije okončana i ne zna se do kada će da traje.

Dražić za Euronews Srbija kaže da dane i noći u ratom zahvaćenoj zemlji uglavnom provodi u skloništu sa kolegom iz Belorusije, jer je u toku policijski čas koji bi, dodaje, trebalo da se završi u ponedeljak u 10 sati.

"Ovde smo zarobljeni nekih osam dana. Zapravo mislim da je toliko, jer sam izgubio pojam o vremenu. Izađemo nekada ispred da udahnemo vazduh ili samo da kupimo po neku namirnicu kada radi prodavnica koja je udaljena nekih 200 metara od nas i to je to. Hleb dolazi tek svaki peti dan, brzo se razgrabi. Ne znamo kako je napolju, sem da je u toku čišćenje terena i da još sklanjaju leševe sa ulica", kaže Dražić.

Inače, on se spletom okolnosti našao u Ukrajini - dok se iz Rusije vraćao za Srbiju u ovoj zemlji je buknuo rat. Tada ga je vojska isključila sa puta na oko 20-ak kilometara od Kijeva u mestu Semipolki i tu se, u skloništu, nalazi sve vreme.

Diplomatskim vezama Srbija je ranije uspela da izbavi pedesetak vozača iz Srbije, ali ne i Dražića koji se tada jedini zatekao u mestu oko Kijeva u kojem su u tom trenutku trajala ratna dejstva.

Borbe su se tada, objašava, odvijale na ulicama svega nekoliko kilometara od njega. Sada, kaže, nema pucnjave, ali se i dalje "oseća opasnost u vazduhu", jer ne vlada strah samo od vojnika, već više od "nezvaničnog rata koji se odvija na ulicama".

"Nije nam svejedno. Nema onih pucnjava od početka, ali i dalje ima straha. Više se bojimo lokalnog stanovništva nego vojske. Oni sada obučeni u neke svoje uniforme, sa lovačkim puškama, plaše ljude i nalaze se po ulicama. Ne znate više ko vam je neprijatelj, kome možete da verujete. Nacionalnost više nije nikome važna. Upali su jednom i kod nas. Mene nisu dirali, ali jesu mog cimera Belorusa. Tražili su mu telefon, proveravali ga. Njega su isptivali šta je pričao za medije u svojoj zemlji i za šta koristi internet, jer kako su nam rekli, prate sve. Tražili su mu i da skine tablice s kamiona. Ovde ima interneta, hvala Bogu, mi ga dosta koristimo jer nam je to jedini način da ubijemo vreme, da se čujemo sa svojima. Oni sve prate i sve mogu vide. Zbog toga sada izbegavam da se moja slika nađe bilo gde, da me ne pronađu", kaže Dražić.

Na punktovima širom zemlje se proveravaju dozvole za kretanje

Kako je objasnio, ne zna da li se ovoj agoniji nazire kraj. Njegovo je sada, kaže, da sedi i da se nada da će se uskoro nešto desiti i da će biti u prilici da se i uživo vidi sa porodicom. U svakom slučaju, naglašava, nije spreman da sam krene na put ka domovini, jer, smatra, veliki rizik i dalje postoji.

"Gotovo svakog dana me zovu iz Privrede komore Srbije, ali oni ništa ne mogu da mi pomognu. Iz Ambasade su obećavali, ali onda su mi rekli da mogu da odem do Moldavije, da su granice otvorene i da može da se izađe. Kako da izađem? Meni su potrebne ukrajinske dozvole za kretanje koje moram da pokazujem na raznim punktovima širom zemlje. Na njima valjda treba da se nalazi neki ukrajinski pečat. To može da vam omogući neki njhov moćnik i niko drugi. Takođe, ne znam ni kojim putem da idem, šta je prohodno, a šta nije. Ne znam ni gde je i dalje opasno, a gde nije. Ne želim da tako rizikujem", priča Dražić.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR