Glas Javnosti

VIRUS OJAČAO, EVROPA SE SPREMA ZA DRUGI TALAS!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Virus korona od kojeg je dosad zaraženo više od 9 miliona stanovnika planete, dodatno je uvećao svoju reproduktivnu vrednost na 2,78, a EU se sprema uza drugi talas pandemije.

Naime, kako izveštavaju zapadni mediji nova žarišta doprinela su da je reproduktivna vrednost korona virusa u Nemačkoj dostigla novu rekordnu vrednost od 2,78. Takozvana R-vrednost govori o tome koliko jedna osoba može da zarazi drugih lica. Žarišta u kompaniji „Tenis“, te u zgradi u Getingenu, Berlinu i Magdeburgu dovele su do skoka.

Proteklih dana je R-vrednost drastično rasla sa 0,86, preko 1,06, na 1,79 i sada na 2,78. To je, prenose mediji, najviša vrednost od početka popuštanja restriktivnih mera. Da bi se zaraza držala pod kontrolom neophodno je da ovaj broj bude ispod 1,0, a on je po svemu sudeći trenutno vrlo daleko dostižan.

Inače, Bolnice u EU se pripremaju za drugi talas zaraze korona virusa, time što obučavaju rezervnu radnu snagu i pokušavaju da razviju dodatne mobilne jedinice.

"Potrebna nam je zdravstvena vojska“, kazao je Mauricio Čekoni, predsednik Evropskog društva za intenzivnu medicinu i šef odeljenja intenzivne nege u bolnici u Milanu.

On je, kako prenose nemački mediji, naglasio da, ako dođe do daljeg velikog talasa, bolnice treba da budu pripremljene.

(Izvor: Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR