Glas Javnosti

VIRUS HARA VRTIĆIMA: Deca imaju VISOKU TEMPERATURU, a ovo su najčešće GREŠE RODITELJA

Društvo
Autor: Glas javnosti

U vrtićima je ovih dana zavladao virus koji po simptomima podseća na koronu, a roditelji dece se žale da mališani imaju visoku temperaturu i uporan kašalj

emperatura od 39, malaksalost, bol u grlu i kašalj glavni su simptomi koji ovih dana muče mališane. Međutim, virus koji hara predškolskim ustanovama prolazi za tri dana, i prema rečima lekara nije upitanju kovid.

Naša sugrađanka Marija L, majka trogodišnjeg dečaka objašnjava da je dete verovatno virus dobilo u obdaništu, i da ga je odmah zbog visoke temperature i bola u grlu odvela kod lekara.



"Nakon što su doktori uradili sve potrebne analize utvrđeno je da nije reč o koroni,već o običnom virusu. Lekarka nam je rekla da nema potrebe za lekovima, i da će sve proći za dva do tri dana. Pošto sam u kontaktu i sa ostalim roditeljima iz njegove grupe kazali su mi da su i njihova deca bolesna, a simptomi kod svih isti. Ništa strašno, samo prolazni virus.

Dr Aleksandar Stojanović, direktor DZ Palilula, ističe da nema potrebe za panikom i da je reč o virusu koji se javlja kod dece uzrasta od 6 do 12 godina i da prolazi vrlo brzo.

"U poslednjih nekoliko dana dolaze deca uzrasta od 6 do 12 godina sa povišenom temperaturom. Kada dođu u DZ mi ih najpre šaljemo u kovid ambulantu da vidimo da li je kovid u pitanju, odnosno da isključimo mogućnost da je zaraženo. Međutim, negativni su, a pedijatri kažu se radi se o nekom virusu koji se javlja u vidu prehlade i visoke temperature. Uz terapiju pedijatra, dva tri dana sve se to smiri" - objašnjava dr Stojanović.



Kako skinuti temperaturu kod dece

Tamara Ljubičić, medicinska sestra vaspitač za Informer.rs naglašava da je kod povišene telesne temperature najbitnije unositi što više tečnosti.

"Dete koje ima povišenu telesnu temperaturu uglavnom je potišteno, neraspoloženo, često se dešava da nema apetit i da je pospano, a roditelji uglavnom primete crvenilo na licu i suzne oči" - objašnjava Ljubičić i dodaje:

"Kada se ustanovi povišena temperatura dete treba najpre raskomotiti i umiti mlakom vodom, a ono u čemu roditelji često greše jeste utopljavanje. Kod visoke temperature veoma je važno da se dete raskomoti, dakle što manje odeće na sebi i bez utopljavanja" - kaže ona.



Takođe naglašava da roditelji često greše i kada je reč o tuširanju.

"U ovakvim situacijama preporučuje se kupanje mlakom vodom, nikako hladnom kao što mnogi misle da je ispravno - savetuje medicinska sestra vaspitač.

Osim virusne infekcije, temperatura se javlja i kod bakterijske infekcije, zatim upale pluća, uha, kao rekacija na vakcinu, usled toplotnog udara odnosno sunčanice, ali i kod nicanja zubića. 

Unsplash/Kelly Sikkema

Među studentima vlada grip

I dok među mlađom populacijom hara virus, studenti muku muče sa gripom.

Prema rečima Mile Paunović, epidemiologa Studentske poliklinike, poslednjih nekoliko nedelja povećan je broj studenata koji dolaze u respiratornu kovid ambulantu, a većina ima grip.



Ona je u razgovoru za Tanjug ukazala da je prošle nedelje od 80 uzetih briseva 66 studenata bilo pozitivno na grip, što je više od 82 odsto.

"To je ogroman procenat. I sada nam je potpuno jasno da se radi o gripu, što je i očekivano jer onog momenta kada zaštitne maske nisu bile obavezne i kreće nešto što je u medicini prirodno poznata pojava, a to je interferencija virusa" - istakla je ona, za Blic.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR