Glas Javnosti

VILA MIR ZAPRAVO PRIPADA NJEMU: Još traje borba za 'PORODIČNO BLAGO' Vladimira Lešića u čijoj su kući boravili TITO I MILOŠEVIĆ

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Vladimiru Lešić praunuk imućnog trgovca i jednog od gradonačelnika Beograda, Miloša Savčića, naslednik je brojnog bogatstva koje mu još nije pripalo.

Muzičar Vladimir Lešić, rodio se 1962. godine u stanu od 130 kvadratnih metara u Dositejevoj ulici. U njemu je, kako priznaje, vladala "neprijateljska atmosfera izbegličkog kampa", jer je, pored njegove, u stan bilo useljeno još šest porodica. A, pre otimačine privatne imovine od strane komunističkog režima, njegov pradeda se, na jednoj francuskoj listi najbogatijih ljudi tog vremena, nalazio na jedanaestom mestu u Evropi, a u njegovim firmama pred Drugi svetski rat radilo je 50.000 ljudi!

Još od 1997. godine Vladimir Lešić se javno angažovao za povraćaj imovine.

Živo se seća poslednje posete radnika DB-a njegovoj porodici, negde krajem 1987. godine.

-U pola noći upadaju dva bilmeza u onim odelima živih boja, kakva su tad bila popularna među seljacima. Sećam se smrada luka i alkohola. Pokojna majka i ja bili smo sami u stanu. Vade udbaške iskaznice, mašu mi njima oko glave. Sedaju kao da su u svojoj kući. Urlaju. Pitaju za ujaka Dragoslava Jovanovića, arhitektu u Parizu, za Radeta Acovića u Ženevi, pitaju zašto se moji rođaci Vera i Miloš Savčić u Čikagu ne javljaju našem konzulu. Jedan od njih, neki brka, neprestano namešta pištolj. Majka plače, drži me za rame, ja sam tada bio klinac – govorio je nekada Lešić za Glas javnosti.

2003. godine sakupljeno je  98.000 potpisa građana za predlog zakona o povraćaju otete imovine, koji obavezuju Skupštinu Srbije da ga stavi na glasanje po hitnom postupku. Ali, to nije učinjeno.

Ovo je procena vrednosti njegove “zamalo” imovine:

-Ako uzmemo da je velika devalvacija i brisanje nula izvršena neposredno pred tu otimačinu izbrisano 4 ili 6 nula, to je tada vredelo oko 100.000.000 dolara ili današnjih 100 miliona evra. Petnaest stambenih zgrada i šest poslovnih pripadali su njegovoj porodici - kaže Vladimir za Kurir.

Trenutno je u procesu imanje u Užičkoj, na kome je prvo živeo Tito, a onda i Milošević.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR