Glas Javnosti

VII2 DANAS NEĆE DOĆI U ŠKOLU: Prerano za povratak učenika koji su gledali POKOLJ!

Društvo
Autor: Glas javnosti

"Prema nekim neformalnim anketama polovina dece će doći, polovina dece neće doći danas u školu", rekao je danas predsednik Saveta roditelja Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" Igor Đorđević. On je istakao i da svi govore o željama roditelja, a decu niko ne pita za mišljenje.

„Oni žele da budu zajedno, oni žele da budu sa svojim nastavnicima, na svakoj od tih sahrana oni su prišli svojim starešinama i zagrlili su ih“, istakao je Đorđević.

U školi na Vračaru prošle nedelje desila se nezapamćena tragedija, kad je učenik K. K. ubio devet i ranio šest osoba. Danas se đaci vraćaju. Tim povodom predsednik Saveta roditelja OŠ „Vladislav Ribnikar“ Igor Đorđević rekao je da je na jučerašnjem sastanku, ceo Savet roditelja stao iza zahteva roditelja odeljenja VII/2, a oni su:


„Pod jedan, traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo, kako teče istraga i u kojoj je fazi. Pod dva, da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji, jer kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi. Pod tri, tim eksternih psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa učenicima odeljenja VII/2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa, radi obezbeđenja nepristrasnosti. Roditelji moraju biti upoznati pisanim putem sa programom kako će se raditi sa decom i da im se dostave biografije svih stručnih lica koja su uključena u program.
 


Pod četiri, ako se odluči da se školdska godina nastavi za odeljenje VII/2 mora da se nađe način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz i da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom izlazu. Pod pet, tražimo kompletno renoviranje škole od 1. septembra. Pod šest, pružamo punu podršku kompletnom nastavnom kadru. Pod sedam, tražimo da se utvrdi puna odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima iz VII/2 odeljenja, koji je obišao svet, kao i slike dece i roditelja i da isti za to budu sankcionisani“, naveo je Đorđević.

Ono što je škola mogla sama da uradi, ističe on, poput ulaza, učionice, već je ispunjeno. Rok za odgovor na ostale zahteve je sedam dana.

„Ovaj dopis je poslat MUP, tužilaštvu i svim ostalim nadležnim organima. samo tražimo da se ne ćuti i da budemo informisani šta se dešava po ovim pitanjima“.

Što se tiče povratka dece u školu, kaže:


„Mi nismo imali jedinstven stav po pitanju povratka dece u školu, ali smo imali jedinstven stav da deca što pre treba da se vrate u školu. Nije bilo jedinstvenog stava da li treba da krenu danas, sutra ili u ponedeljak. I nije bilo jedinstvenog stava da li treba da krenu u ovu prostoriju ili negde drugde. U dogovoru pre svega sa psihijatrima i psiholozima, najboljim koje ova država ima, savet je da se krene u školu što pre i da se krene u ovoj zgradi. Danas nema nastave, dolazi se u školu u četiri grupe, u 8, 10, 12 i 14 sati. Provešće ovde dan sa svojim učiteljicama i roditeljima ako oni to žele. Okupljaju se u dvorištu, ulaze u učionice ako učitelji, roditelji i deca misle da je to potrebno. Ide se iz dana u dan, svi oni koji ne pošalju decu, neće snositi nikakve posledice. Neće gubiti ništa, jer nastave neće biti.  Radi se iz dana u dan, polako, da se deca pripreme za povratak“.


To ne važi za učenike VII/2.

„Oni danas neće doći u školu. Ukoliko neko želi, može, biće ovde i njihov razredni starešina naravno, ali oni smatraju da je to za njih prerano i ja se po tom pitanju ne bih izjašnjavao. Postoji tim stručnjaka koji radi s njima. Postoji tim koji je sa njima radio u peta, radio u nedelju, mislim i juče ali ne mogu da tvrdim… Postoji tim koji radi samo sa njima i tim koji radi s njihovim roditeljima“.

Na pitanje da li je tačno da je direktorka škole pet minuta pred početak sastanka Saveta roditelja dala saopštenje da će se deca vratiti u školu, odgovara:


„Informacija je poluistinita, nije dala direktorka. Nije saopštenje, nego je plan kako će se raditim koji je rađen ovde juče ceo dan juče. Tačno je da je to bilo jedan sat pre početka Saveta roditelja, kada je taj plan i završen, jer upravo je na tom Savetu roditelja trebalo da se razmatra o tom planu. Nastavnici su imali juče u 13 sati nastavničko veće, na kom su bili svi nastavnici, stručnjaci iz eksternih klinika, stručnjaci iz škole, i ja sam bio na tom sastanku kao predsednik Saveta roditelja“, kaže Đorđević.

Povodom informacija da je ova odluka doneta bez prethodne saglasnosti roditelja Đorđević kaže da to nije tačno.


„Jedan Savet roditelja održan je i u nedelju i tada su roditelji slušani i deo njihovih sugestija je uključen u ovaj plan, ali ključnu ulogu su doneli stručnjaci psiholozi i psihijatri. Mi pitamo roditelje da li se plaše, da li žele, ali malo pitamo decu. Reći ću vam iz ličnog primera, ovo govorim kao roditelj devojčice sedmog razreda. Roditelji iz našeg odeljenja su bili 50 odsto da, 50 odsto ne. Kad sam razgovarao sa njenim drugiracima 80 odsto njih je htelo da se vrati u školu i pre današnjeg dana.
 


Gde god su se u međuvremenu našli, pa čak i na najtužnijem mestu, na grobljima, na sahranima, moje dete me ostavilo poslepola minuta i otišlo sa svojim drugaricama. Oni žele da budu zajedno, oni žele da budu sa svojim nastavnicima, na svakoj od tih sahrana oni su prišli svojim starešinama i zagrlili su ih. Ja sam svoje dete doveo na razgovor sa stručnjacima, posle toga se osećala bolje. Apelujem na sve roditelje da pošalju decu na razgovor sa stručnjacima, biće im bolje“, zaključio je Đorđević.


Glas javnosti/N07S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR