Glas Javnosti

VIDOVDAN KAO ZLA KOB SRPSKOG NARODA: Od Kosovskog boja, preko atentata u Sarajevu do Slobinog izručenja u Hag!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nijedan datum nije sudbinski vezan za istoriju srpskog naroda kao što je to Vidovdan. Sve što nam se u istoriji dešavalo, najgore i najbolje, dešavalo se na 28. jun.

Mnogo se istorijski sudbinskih stvari za Srbe događalo baš na Vidovdan.

Sve je počelo od Boja na Kosovu, 28 juna 1389. godine. Kosovska bitka predstavlja najteži momenat u srpskoj istoriji. Iako moderni istoričari vole da kažu kako Srbi slave svoj poraz, njima zapravo izmiče iz vida istinski značaj ovog događaja: Srbi su tada prelomili svoju sudbinu – kojem će se privoleti carstvu. Napravivši svoj izbor iscrtali su svoj istorijski put – put raspeća. Zato je Kosovo sveta zemlja odakle se za sve nas otvorilo Carstvo nebesko na visini, i stradanje na zemlji.

wikipedia

Srpska vezanost za Vidovdan jasna je svima, pa čak i srpskim neprijateljima. Austrougarski nadvojvoda Franc Ferdinand upravo je imao na umu da ponizi Srbe zakazavši svoje paradiranje okupiranom terotorijom baš 28. juna 1914. godine. Ispostaviće se ipak, da je taj datum postao sudbinski i za njega.

Dok se vozio svojom najmlađom kolonijom, mladi Gavrilo Princip ubio je okupatora njegove zemlje i naroda. Princip je postao mučenik koga je kasnije raspelo celo čovečanstvo navodeći ga kao razlog početka Prvog setskog rata. Austrougarska je 1914. godine optužila Srbiju. Krvnik je optužio žrtvu za užas stradanja u kojem je srpski narod imao preko milion žrtava. Princip je umro, od posledica mučenja, samo par meseci pred kraj rata.

wikipedia

Ne samo da se 28. jun uzima kao datum početka Prvog svetskog rata, nego je i Versajski mir sklopljen upravo na Vidovdan 1919. godine. Prvi svetski rat počinje i završava Vidovdanom. Versajski mir je potpisan sa Nemačkom koja je tada morala priznati da je isključivi krivac za rat.

Na Vidovdan 1921. godine kralj Aleksandar Karađorđević doneo je Ustav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, prve političke zajednice južnih Slovena. Na čelo parlamentarne monarhije je postavljena dinastija Karađorđevića. Ustav je važio osam godina.

wikipedia

Interesantno, da su čak i događaji za vreme komunističke vlade vezani za Vidovdan. Iako je uspostavljena ateistička vlada, sudbinska vezanost za Vidovdan nije prestala. Rezolucija Informbiroa, donesena je 28. juna 1948. godine u Bukureštu. Ona je označavala konačni raskid između Staljina i Tita. Jugoslavija je izbačena iz komunističkog bloka nakon čega postaje nesvrstana.

facebook

Nije slučajno bivši predsednik Slobodan Milošević izručen Hagu baš na Vidovdan. To je bio još samo jedan pokušaj kršenja srpske duše, kojoj je ovaj datum najsvetiji u istoriji.

Njegov politički uspon počinje na Gazimenstanu 28. juna 1989. godine. Dvanaest godina kasnije na Vidovdan predat je Hagu. Ostaje činjenica da je odluka o izručenju Miloševića Hagu donesena nezakonito. Niko od sudija nije želeo da potpiše rešenje, pa je to na kraju učinio službenik Ministarstva pravde.

youtube

Nemoćni da ga osude, čak i u montiranom haškom procesu, Milošević je umro (a mnogi smatraju da je zapravo ubijen) u Hagu 11. marta 2006. godine.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR