Glas Javnosti

VIDI SE ČAK I IZ SVEMIRA: Velika količina morske trave preti obalama Floride i Meksika

Društvo
Autor: Glas javnosti

Džinovska pojava cvetanja morske trave koja se može videti i iz svemira, preti obalama Floride i Meksika, prenosi američka TV NBC.

Sezonsko cvetanje alge „sargassum“ počelo je da se u tropskim delovima Atlantika povećava pre više od decenije.

Ove godine je se prostire u pojasu od nešto više od 8.000 kilometara, što je dvostruka širina Severnoameričkog kontinenta, i plutaći između Meksičkog zaliva i zapadne obale Afrike, prenosi N1.


Na otvorenom moru ova džinovska pojava je uglavnom bezopasna, čak blagotvorna kao stanište za ribe i rakove i upijanje ugljen-dioksida.

Međutim, okeanske struje alge nose na zapad, ka SAD. Tone alge završile su na plažama na Karibima i u Meksičkom zalivu, gde mogu da ugroze ekosisteme i, raspadajući se, umanje kvalitet vode i vazduha.

Naučnici tvrde da je ovogodišnje cvetanje jedno od najvećih do danas.

Profesor Okeanografskog instituta pri Univerzitetu Florida Atlantik, Brajan Lapoint, rekao je da, po onome što se vidi na satelitskim snimcima, ne izgleda da će ove godine biti plaža koje su čiste.


U centru pažnje su i drugi loši uticaji ove alge. Truljenjem algi oslobađa se vodonik-sulfid koji može da izazove respiratorne probleme ljudi.

Zatim, kako se navodi u izveštaju NBC, tu su i ekonomske brige budući da invazija ove alge može negativno da utiče na turizam, a njihovo uklanjanje sa obala je izuzetno skupo.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR