Glas Javnosti

JESTE LI SE DANAS NASPAVALI? Uticaj pomeranja sata na naš organizam

Život
Autor: Glas javnosti

Pomeranjem kazaljki na satu za jedan sat unapred gubi se jedan sat sna, a kako to utiče na ljude?

Letnje računanje vremena počelo je noćas u dva sata – kada su se kazaljke pomerile na 3h. Neki satovi, poput onih na vašim mobilnim telefonima, automatski su podešeni.

Zbog toga ćemo danas izgubiti jedan sat sna. Kako to utiče na ljude?

Buđenje sat vremena ranije nego obično može poremetiti naš cirkadijalni ritam ili prirodni 24-časovni sat tela i učiniti da se osećamo pospano i dezorijentisano, što zauzvrat može dovesti do drugih zdravstvenih posledica.

Možda nećete dobro spavati

U noći sa subote na nedelju trebalo bi da legnemo sat ranije, kako bismo smanjili mogućnost lošeg sna. U studiji objavljenoj u časopisu „Sleep Science and Practice“, skoro 14 odsto ljudi reklo je da su spavali lošije tokom dve nedelje nakon letnjeg računanja vremena.

Kao rezultat toga, možda ćete biti manje pažljivi, sporije reagovati i generalno se osećate pospano.


(Foto: Jutjub)

Svi se oslanjamo na dnevnu i noćnu svetlost da signaliziraju našim telima kada je vreme za buđenje i spavanje, tako da čak i suptilne promene mogu poremetiti cirkadijalni ritam koji upravlja našim odmorom.

Vožnja postaje opasnija

Studija iz januara 2020. u Current Biologyi“ pokazala je da su se saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom povećale za šest procenata tokom nedelje letnjeg računanja vremena, pri čemu se umor uglavnom navodi kao uzrok nesreća, prenosi Klix.ba.

„Naša studija pruža dodatne, rigorozne dokaze da prelazak na letnje računanje vremena u proleće dovodi do negativnih uticaja na zdravlje i bezbednost. Ovi efekti na smrtne slučajeve u saobraćaju su stvarni, a smrtni slučajevi se mogu sprečiti“, rekla je autorka studije Selin Veter.

Povrede na radu su češće

Studija iz 2009. objavljena u Journal of Applied Psichologi pokazala je da gubitak od samo sat vremena može biti opasan ako radite na fizički zahtevnom poslu.

Sposobnost kontrole i donošenja odluka se smanjuje, jer nedostatak sna utiče na prefrontalni korteks mozga.

Autor studije Barns je istraživao pola miliona povreda među rudarima u periodu od pet godina i došao do zaključka da se ponedeljkom, dan posle letnjeg računanja vremena, povrede na radu povećavaju za više od pet odsto i teže su nego ostalim danima.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR