Glas Javnosti

Citati čuvene umetnice Fride Kalo koji će vas inspirisati

Život
Autor: Glas javnosti

Frida Kalo rođena je 1907. godine u Kojoakanu, predrgađu Meksika Sitija.

Prošla je kroz veoma trnovit životni put koji je u njoj izgradio čelični duh i želju za bavljenjem umetnošću.

Preživela je dečju paralizu i bila je veoma krhkog zdravlja. Sa 18 godina je doživela saobraćajnu nesreću kada je jedan automobil udario u autobus u kojem se nalazila. Bila je ozbiljno povređena, prošla je kroz više od 30 operacija. Da bi joj skratili vreme u bolnici, roditelji su joj doneli bojice, i tako je Frida počela da crta. 


Kao umetnica je ostala zapamćena po autoportretima i po intenzivnim bojama koje su predstavljale veliku bol i strast. Pored autoportreta, najdominantniji motiv njenih slika je bila mrtva priroda. Njena dela su svrstana u nadrealizam. U Meksiku su smatrana obeležjima narodne tradicije, a posebno su ih cenile feministkinje, jer je njenom pojavom ženski doživljaj sveta konačno došao do izražaja.

Što se tiče autoportreta, kojih je bilo 55 od njenih ukupno 143 slika, ova velika umetnica je jednom prilikom izjavila da sebe slika toliko često zato što je ona predmet koji poznaje najbolje.


Sa 22 godine Frida se udala za 20 godina starijeg meksičkog slikara i profesora Dijega Riveru. Njihov buran i strastven odnos je prošao kroz brojna neverstva, pritiske zbog karijere, razvod, ponovno venčanje, Fridine biseksualne afere, boemski život koji je vodila, njeno loše zdravlje i nemogućnost da ima decu.

Ostala je zabeležena Fridina izjava da je u životu doživela dve velike tragedije – prvu kada ju je udario auto, a drugu kada je upoznala Dijega. Saobraćajna nesreća joj je nanela fizičke povrede, a Dijego psihičke, navodi sajt Edukacija.


Preminula je 1954. godine, a njena Plava kuća u kojoj je odrasla pretvorena je u muzej. Danas je ona inspiracija, snaga i pokretač mnogim ženama. Ovo su mudri citati čuvene umetnice Fride Kalo.

"Slikam cveće kako ne bi uvenulo."

"Slikala sam sebe, jer sam prečesto sama i jer sam ’predmet’ koji poznajem najbolje."


"Ništa nije apsolutno. Sve se menja, sve se kreće, sve poleti, i odleti."

"Na kraju dana, možemo izdržati mnogo više nego što mislimo da možemo podneti."

"Ništa nije vrednije od smeha. To je snaga da se smeješ i napustiš sebe, da budeš svetlost. Tragedija je najgluplja stvar."


"Ja sam sama sebi muza. Osoba koju najbolje poznajem. Osoba koju želim bolje da upoznam."

“Nađi ljubavnika pored kojeg ćeš se osećati sigurno i koji će hodati ruku pod ruku sa tobom. Pronađi nekoga čiji se zagrljaji savršeno podudaraju sa tvojom kožom.”

"Lepota i ružnoća su fatamorgana, jer drugi uvek na kraju vide šta je u nama."



Glas javnosti/M01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR