Glas Javnosti

SKANDALOZNO! SRPSKO GROBLJE UNIŠTENO, SADA OBUSTAVLJAJU RADOVE: Opština planira da na tom prostoru izgradi KUĆU ALBANCU! (VIDEO, FOTO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Radovi na putu koji je planiran da se gradi preko sada već izoranog starog pravoslavnog groblja su obustavljeni.

Takozvane kosovske vlasti započele su gradnju puta do zapaljenih i napuštenih albanskih kuća, čija je rekonstrukcija nedavno započela u okviru najavljenog programa povratka Albanaca u naseljima Brđani i Mikronaselje. Međutim, put prolazi preko sada već izoranog starog gradskog groblja, čiji bi spomenici mogli biti stari nekoliko stotina godina. Parcela pripada SPC. Ona će narednih dana pokrenuti pitanje zaštite.

Kako smo se juče uverili na licu mesta, put se gradi u neposrednoj blizini, odnosno ispod crkve Svetog Dimitrija, a zatekli smo i tri radnika, kao i tešku mehanizaciju, odnosno dva kamiona i jedan bager.

Oni su sa kamionima i bagerom raščišćavali rastinje i oslobađali deonicu koja vodi do oštećenih kuća.

Radnici albanske nacionalnosti su nam potom potvrdili da se tu gradi put.


Međutim, gradonačelnik Severne Mitrovice, kazao je danas da je njegov kabinet o ovim radovima tek sinoć obavešten, dodavši da se radi o greški. Potvrda o obustavi radova stigla je i iz SO Severna Mitrovica, a zatim smo se i sami uverili na licu mesta da je postavljena traka oko deonice na kojoj je bila planirana gradnja ovog puta.

Iz kabineta gradonačelnika, ali i SO Severna Mitrovica, poručuju da nisu bili upoznati oko ovih radova. S obzirom da je ruta puta planirana da se gradi preko starog groblja, o čemu smo juče izvestili, radovi su obustavljeni.


Takozvani "gradonačelnik" Severne Mitrovice Erden Atić, kazao je za KoSSev da su oni o ovom slučaju informisani tek sinoć, naglasivši da je u pitanju greška od strane kosovskog ministarstva infrastrukture, kao i kompanija koje su dobile tendere.

Dodaje, zatim, da su jutros naložili da se ovi radovi odmah obustave.


„Mi kao opština i naš direktorat za inspekcije, jutros oko 10.30 časova odmah su stopirali sve radove i čekamo informacije o tome gde su radili i da li su kršili zakon i videćemo u toku dana da rešimo sve probleme koje je ova kompanija pravila“, kazao je Atić.

Da su radovi na ovom putu obustavljeni, potvrđeno je iz SO Severna Mitrovica, odnosno predsedavajućeg ovog tela, Nedžada Ugljanina, koji je jutros, kako je i najavio, izašao na teren.


„Radovi su zaustavljeni i imamo saznanja da je podneta krivična prijava od strane građana. Zamenica gradonačelnika je odmah upoznala inspekciju, te su inspektori zatim izašli, obustavili radove i postavili traku“, kazao je Ugljanin.


RADOVI U PUNOM JEKU 


Meštanin Mikronaselja u Severnoj Mitrovici gde je danas prekopno staro srpsko groblje kako bi prošli kamioni do imanja Albanca čija se kuća renovira, rekao je za Kosovo onlajn da opština obnavlja njegovom komšiji kuću koja je bila zapaljena tokom rata 1999. godine, kako bi se vratio da živi u njoj.


Meštanin, koji je inače albanskog porekla, istakao je da od kako zna za sebe zna i da je na potezu ka kući njegovog komšije bilo srpsko groblje.

"Ja sam ovde rođen 1956. godine i ovde je bilo groblje i to groblje je oduvek ovde postojalo. Ovo je moj komšija. Kad je bio rat njegova kuća je zapaljena i sada mu Opština pravi kuću", istakao je on.


Glas javnosti/KoSSev/Kosovo onlajn

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR