Glas Javnosti

PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ DANAS PROSLAVLJA ROĐENDAN

Vesti
Autor: Glas javnosti

Prošao je zanimljiv put do najistaknutijeg političara u regionu i veoma cenjenog u svetu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rođen 5. marta 1970. u Beogradu, slavi danas 54. rođendan.

Njegov obrazovni put vodi od Zemunske gimnazije do diplomiranja na Pravnom fakultetu u Beogradu. Karijeru započinje pridruživanjem Srpskoj radikalnoj stranci 1993, postajući iste godine poslanik, a godinu dana kasnije i generalni sekretar stranke, funkciju koju je obavljao do 2008.

Vučić se istakao rukovođenjem sportsko-poslovnim centrom „Pinki“ i kao ministar informisanja u Vladi Srbije 1998. Bio je i poslanik u Saveznoj skupštini, a u političkim vodama Beograda istakao se i na lokalnim izborima za gradonačelnika. 2008. zajedno sa Tomislavom Nikolićem osniva Srpsku naprednu stranku, gde ubrzo postaje zamenik predsednika, a 2012. predsednik stranke.


Vučićeva politička karijera nastavlja se funkcijom ministra odbrane i borbe protiv korupcije i kriminala, gde je doprineo potpisivanju briselskog sporazuma, važnog koraka za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji. Kao premijer, nakon izbora 2014. i ponovo 2016, predvodio je ekonomske reforme i vodio Srbiju ka stabilnosti.

Izabran za predsednika Srbije 2017, Vučić teži modernoj i ekonomski snažnoj zemlji, lideru u regionu. Njegov doprinos politici i društvu prepoznat je brojnim nagradama i priznanjima. Strastveni čitalac i šahista, Vučić govori nekoliko stranih jezika, engleski i ruski tečno, dok nemački uči. Oženjen je Tamarom, s a otac je Danila, Milice i Vukana.


Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR