Glas Javnosti

POTRESNE SCENE NA ZADUŠNICE NA KOSOVU I METOHIJI: Samo spomenik da vratim, da mogu da nađem svoju bebu (VIDEO, FOTO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Nekoliko desetina Srba iz severne Kosovske Mitrovice poranilo je jutros u južni deo grada, kako bi na groblju obeležili Velike ili zimske zadušnice, pravoslavni praznik posvećen pomenu i molitvama za upokojene.

Srbi više od dve decenije na pravoslavno groblje u Južnoj Mitrovici organizovano dolaze kako bi upalili sveće i odali počast svojim najmilijima.

Slika groblja u Južnoj Mitrovici se ne menja - polomljeni spomenici, korov i smeće sačekali su Srbe i ovog puta. Humke i grobovi su obrasli u krov i mahovinu, spomenici su srušeni ili polomljeni, a oni koji su pak ostali, jedva su prepoznatljivi.

Građani su zbog toga i dalje kivni i žalosni.

Dragan Milosavljević kaže da je slika ista već 20 godina.


"Ništa se nije promenilo. Nažalost, tako će i dalje da ostane. Naše je da posetimo i zapalimo sveću, pomenemo najmilije koji leže ovde i nemaju mir. Neka oni nastave po svojem, mi ćemo po našem. Pre dvadesetak godina kada smo dolazi, bilo je malo drugačije, teže.

Bilo je i policije i Kfora, a mi smo dolazili skupa, autobusima. Brzo smo obavili sve, za par minuta, a onda - beži kući. Godinama se strah i nemir smanjio, danas nema nikoga da pazi. Mirnije je na neki način, ali nije mir kod nas u srcu. Još uvek mislimo na to kako sve ovo izgleda", priča Milosavljević.


(Foto: Jutjub)

Među onima koji su danas došli na groblje je Mara Utvić, majka koja je tu sahranila svoju četvoromesečnu bebu. Plače nad oskrnavljenim grobom.

"Beba je imala samo četiri meseca. Živeli smo u Južnoj Mitrovici, a do 2010. spomenik je stajao, a onda nisam mogla da ga nađem. Jednom sam umrla 1980. a drugi put 2010. godine. Šta je ona mogla da skrivi kome sa četiri meseca, beba?", pita se ona.


Njen suprug i ona su tada imali po 22 godine i ni sa kim, kaže, nisu imali problema, da bi se osećali nebezbedno, ali...

"Teško je, mnogo je teško... Zato apelujem na naše i kosovske vlasti da dozvole da mi detetu spomenik vrate na svoje mesto. Nemam nameru da nju prenosim i iskopavam. Bar da spomenik vratim na svoje mesto, kad dođem da mogu da nađem svoju bebu", jedva govori uz jecaj.


(Foto: Jutjub)

Ilija Lazarević ističe da se u ovakvim momentima samo nada u Boga.

"Ničija nije gorela do zore. Obnavljamo spomenike, hvala Bogu, ima puno dovedenih u red. Jeste da mnogo košta, ali snalazimo se. Zlotvori rade svoje, ne misle na Boga. Ja lično smognem snage da dođem, a više hrabrosti. Dođem, zapalim sveću na dan preminulih. Ali pravo da vam kažem, ne osećam se lagodno. Strah je ipak ljudski“, navodi on.


(Foto: Jutjub)

Komentarišući paralelu između pravoslavnog groblja u Južnoj Mitrovici i muslimanskog u Severnoj Mitrovici, kaže da Srbi veruju u Boga i poštuju preminule bilo koje vere.

"Tako nešto nama ne može da se desi“, uveren je Lazarević.


Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR